fbpx

БНБ и банковият сектор вече са в еврозоната, но други изостават

БНБ и банковият сектор са вече в еврозоната, което може би публиката не разбира, но е факт. Това коментира управителят на централната ни банка Димитър Радев по време на отговорите си на въпроси на депутати от Комисията по въпросите на Европейския съюз.

„БНБ и банките са извървели 95% от пътя си към еврото в подготовка за приемането му в България и е странно сега тепърва да се мисли дали общата европейска валута трябва да се приеме“, изтъква Радев, цитиран от Дневник.

Той обърна внимание, изразявайки притеснението си, от дисбаланса, който се получава тъкмо в тази голяма степен на подготвеност от страна на банковия сектор за разлика от пътя, който трябва да извървят политиците и останалите институции. Сред нерешените въпроси остават както технически, така и законови. Радев отбелязва, че все пак вече са одобрени от предишното народното събрание „тежки текстове“, отнасящи се до работата на централната банка, а в напреднала фаза на съгласуване с Европейската централна банка е проектът, изготвен от самата БНБ, по който тя ще работи след влизането в еврозоната.

Той декларира, че до края на годината и БНБ, и търговските банки ще са в много голяма степен готови технически за приемане на еврото, но въпросът е други институции също да напреднат.

Получил въпрос за вероятността да се наложи България да спасява други страни от еврозоната, Радев посочи, че подобна теза е обект на присмех от хора, с които я обсъжда в Европа. Те смятали, че това е някаква шега.

Управителят на БНБ, който почти сигурно ще получи нов мандат, подчерта, че не само сега, но и впоследствие България ще бъде нетен бенефициент по различни линии заради приемането на еврото. „Ние участваме в бюджета на еврозоната, но сме огромен нетен бенефициент. И това ще се подобри, няма да се влоши при приемането на еврото„, уверява той.

„Сега“ допълват, че по повод идеята за паралелно разплащане с евро и лева като част от преходния период, Радев е обяснил, че няма ограничения в разплащане с евро в момента – винаги може да се правят разплащания в еврова банкова карта, може и да се сключват и договори в евро. ЕЦБ обаче, по думите му, не разрешава двойна циркулация преди въвеждането на еврото. „След това разплащания в две валути се допуска само за много кратък период – един месец например„, уточнява Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"