fbpx

БНБ очаква стабилизиране на инфлацията през 2022-ра

Управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира, че инфлацията ще бъде стабилизирана през идната 2022 година.

Припомняме, в публикувания миналата седмица редовен тримесечен „Икономически преглед“ на БНБ се изтъква, че забавянето на ръста на инфлацията през следващата година ще е в съответствие с техническите допускания за по-слабо поскъпване на годишна база на храните и на петролните продукти на международните пазари спрямо съответния период на 2021 г.

Рисковете пред тази прогноза се оценяват като ориентирани към по-силно нарастване на цените от заложеното в базисния сценарий и произтичат главно от възможността да се запази възходящата тенденция при цените на електроенергията, природния газ и други основни суровини.

Допълнителен риск за реализиране на по-висока от прогнозираната инфлация произтича от вероятността фирмите да предприемат увеличения на заплатите на служителите като индексация спрямо ускореното нарастване на потребителските цени и да пренесат това увеличение в крайните цени, в резултат на което ефектите от текущото засилване на инфлацията да бъдат по-продължителни във времето, пише в анализа.

Пред бТВ Димитър Радев засегна и темата за високите цени на жилищата у нас. Стана ясно, че официалното становище на БНБ е, че имотен балон у нас все още няма, но управителят й смята, че ставаме свидетели на такъв тренд. Тенденцията е проблемна не само за купувачите, но и за икономиката като цяло и по думите на Радев БНБ отчита този факт и наблюдава пазара. 

Влизането ни в еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите на гражданите, посочи още Димитър Радев и коментира, че „неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес“.

Той отново обеща, че България ще влезе в съюза единствено при настоящия разменен курс на лева и еврото – 1.9553. 

Радев потвърди, че преходният период ще бъде къс – около месец, което означава, че двете валути ще могат да се ползват едновременно само около 30 дни. През това време цените на стоките и услугите ще се изписват и в двете валути, но най-вероятно, заради сложността на процеса, това изписване ще важи около шест месеца преди влизането на еврото у нас. Така и гражданите ще могат да видят кои търговци опитват да спекулират с цените чрез метода на закръглянето към по-високата сума. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"