fbpx

Британската икономика между Brexit и ковид пандемията

Конфедерацията на британската промишленост, основната работодателска организация във Великобритания, провежда редовната си годишна конференция под надслов „Да сграбчим момента“ („Seize the moment“). Икономическата ситуация в страната се намира пред неразрешим проблем като увеличава предизвикателствата пред отделните предприятия, анализира RFI.

През третото тримесечие темповете на растеж на британската икономика значително спаднаха. БВП нарастна само с 1,3%, което е сериозно намаление в сравнение с пролетта, когато скочи с 5,5% след прогресивното премахване на антиковид ограниченията.

БВП остава с 2% по-нисък от равнището си от края на 2019 г. Макар че правителството демонстрира оптимизъм, „прогнозирайки, че от страните от Г7 Великобритания ще има най-голям ръст през тази година“, то признава, че остават многобройни трудности за преодоляване.

Пред сгъстяващите се облаци на хоризонта през периода юли-септември, предприемачите показват предпазливост. Техните инвестиции остават значително под равнището си от времето преди кризата, според Националния статистически институт.

Недостиг на работна ръка

Множество фактори оказват отрицателно въздействие върху активността. Между тях се отличават продължаващият висок брой на случаите на Ковид-19 и дефицитите. Недостигът на материали и готови детайли засяга преди всичко автомобилния сектор. Производството на коли спадна през септември с 40% на годишна база.

Сериозен проблем е и недостигът на работна ръка. Процентът безработица продължава да бъде малко над предпандемичното си равнище, но продължава спада си от лятото като достига 4,3%. Броят на свободните работни места бележи нов рекорд с 1,17 млн свободни позиции.

Стига се до там, че редица работодатели предоставят допълнителни надбавки, за да привлекат работници. Например, на шофьорите на тирове беше предложено увеличаване на заплатите. В хотелиерството и ресторантьорството се отпускат допълнителни бонуси, за се задържат работниците. Amazon обещава премии на постъпващите, които могат да стигнат до 3 000 паунда.

Според първоначалните данни на националната статистика, през октомври средната месечна заплата се е повишила с 5% в сравнение с предходната година.

Рекордно равнище на инфлацията за последните 10 години

Инфлацията достигна рекордни равнища. Цените растат с по-високи от предвидените от Bank of England темпове. Инфлацията достигна 4,2% през последния месец, което е най-висото ѝ ниво за последните 10 години. И това не е краят.

Тя може да стигне връх от 5% през следващия април според прогнозите на централната банка. Ситуация, която поставя гуверньора на Bank of England Ендрю Бейли в некомфортно положение. Банката не повиши лихвения процент в началото на месеца, което, поне на теория, би трябвало да ограничи повишаването на цените.

Както и другите централни банки, тя се изправя пред дилема: да се опита да задържи инфлацията, без да задушава икономическото възстановяване. Някои икономисти считат за вероятно Лондон да повиши лихвения процент в началото на декември. Резултатът от премахването в края на септември на мерките за частична заетост ше бъде внимателно разгледан. Ако показателите за заетостта останат добри, това би могло да насърчи Bank of England да повиши, съвсем умерено, своя индекс.

Нарастващо влияние на Brexit

Епидемията постави голямо предизвикателство пред икономиката, но в дългосрочен план Ковид-19 ще има много по-слабо въздействие, отколкото Brexit. Това поне е предвиждането на обществената организация за бюджетно прогнозиране. Първи пример: недостигът на работна ръка и разкъсването на снабиделните вериги се задълбочават от ефектите от Brexit, тъй като пристигането на работници от европейските страни стана много по-трудно.

Въпреки търговското споразумения, спадна стокооборотът с Европейския съюз. Лондон сключи множество споразумения за сободна размяна с трети страни, но подписването на очаквания с големи надежди от правителството на Борис Джонсън мащабен търговски договор със САЩ все още не е видял бял свят.

За да даде тласък на сокооборота, Лондон представи миналата седмица план за стимулиране на износа. Целта е да се продадат в чужбина стоки и услуги за 1трилион паунда в сравнение с 600 млрд. през миналата година. Между 12-те точки на този план централно място заема подкрепата на предприятията, които продават стоки и услуги в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"