fbpx

Брюксел отчете редовността на интерконектора и пусна последната част от финансирането

Операторът на интерконектора с Гърция ICGB е получил одобрение на финалното плащане от безвъзмездното финансиране за реализацията на газовата връзка, отпуснато по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

Последният транш в размер на 1 742 569 евро е вече усвоен, завършвайки процеса по финансиране по линия на ОПИК. Това е още една индикация за качествената работа на екипа на ICGB и положителна оценка за компанията и нейния модел на работа в пълно съответствие с правилата и изискванията, наложени от европейските финансиращи институции“, заявяват изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Общото финансиране, предоставено по ОПИК, е в размер на 39 млн. евро. То се предоставя на компанията оператор на газопровода на траншове, след обстойни проверки на всеки етап, за да се гарантира качество и реално извършени дейности. Това създава допълнително ниво на контрол и гаранция, че всички дейности по реализация и управление на проекта са изпълнени в синхрон с най-високите стандарти в бранша.

Общият бюджет за реализация на проекта е 253 млн. евро. Те са обезпечени както със средства на акционерите БЕХ и IGI Poseidon, така и чрез 109.9 млн. евро под формата на дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) и 39 млн. евро по линия на ОПИК.

В началото на ноември 2022 г. ICGB получи одобрение на последния транш от дългосрочния заем от ЕИБ след успешно преминат одит от независими международни експерти. Компанията вече е стартирала процедурата и за възстановяване на допустимите разходи по финансирането от ЕЕПВ. Очаква се последният транш в размер на 22 млн. евро да бъде одобрен без забележки в края на лятото на 2023 г.

Интерконекторът IGB, който свързва газопреносните системи на Гърция и България, че в търговска експлоатация от 1 октомври 2022 г. До момента по газопровода са пренесени над 11,3 млн. мегаватчаса или повече от 962 млн. куб. метра природен газ.

Във фазата на търговска експлоатация на газопровода IGB независимите одити ще продължат дори и след усвояване на пълното финансиране по всички пера. Те ще се осъществяват веднъж годишно и ще обхващат както проверки на документация, така и инспекции на терен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"