fbpx

Предстои удължаване на удължителния закон за бюджета

Очаквано държавата ще продължи да функционира в условията на удължен бюджет, на базата на бюджет 2022. Това става ясно от коментар на служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от Дневник.

Донев информира, че в близките дни служебният кабинет ще внесе в Народното събрание проектопромени в действащия в момента удължителен закон за държавния бюджет, с който предишният парламент позволи на изпълнителната власт да харчи по миналогодишния закон. Причината е, че действието на закона за бюджета изтича на 10 юни, което означава, че депутатите на практиканямат време да работят и приемат нов бюджет за тази година..

По думите на премиера парите за пенсии за юни са осигурени, но за юли зависи от това какво ще направят народните представители. „След 10 юни отговорността е тяхна. Имат 10-12 дни. Отговорното е да приемат това, което ще внесе служебното правителство. Може бюджетът да се удължи с още 2-3 месеца до тогава, докато бъде сформирано редовно правителство със свои политики“, коментира Донев.

Той напомни, че служебното правителство няма подкрепата от Народното събрание по това, което е предложило, а именно бюджет с над 6% дефицит. Сметките ни са верни, но не са удобни за партиите, защото са следствие от техни решения, отбелязва още служебният премиер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"