fbpx

БСП искат нови промени в Кодекса на труда и нова минимална заплата от 1 юли

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията искат минималната заплата да се увеличи поне на 850 лв. от 1 юли, пише „Сега“.

За целта в парламента е внесен нов законопроект, който предвижда промени на промените, инициирани именно от Левицата в предишния парламент, припомня изданието. С тях минималната заплата бе обвързана със средната и следва да се определя за всяка следваща година до 1 септември на текущата година, като трябва да е в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Тъй като настоящите текстове от кдекса не позволяват увеличение тази година, Нинова и компания искат да се допише едно изключение за 2023 г., според което да се определи нов размер на минималната заплата в срок до 31 май, като за база се вземат данните за средната за последните три тримесечия на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г.

Според авторите на законопроекта това ще позволи между 850 и 890 лв. минимална заплата от 1 юли, която от 1 януари 2024 г. ще премине 1000 лв.

В момента най-ниското възнаграждение е 780 лв. и не се предвижда увеличението й тази година, тъй като последното бе от 1 януари. Въпреки новия законов текст за механизма на определяне, размерът все още се определя от Министерския съвет, пише още „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"