fbpx

Част от бизнеса против пари за грантове да отиват в програмата на кабинета за кредити

Анкета на БСК, проведена сред 558 компании, две трети от които микро и малки, показва, че фирмите приемат като икономически необоснована предложената от правителството програма „Възстановяване“ за подкрепа на бизнеса под формата на кредити, гарантирани от Фонда на Фондовете.

46,8% от анкетираните заявяват, че не биха се възползвали от програмата, докато 42,5 на сто смятат да използват кредитирането.

46,2% не одобряват парите за безвъзмездна подкрепа по инициативата на Европейската комисия REACT-EU да се прехвърлят към Фонда на фондовете по финансов инструмент „Портфейлни гаранции“, за гарантиране на кредити, които търговските банки ще предоставят на българските предприятия срещу лихва. 36,6% от анкетираните одобряват действията по програмата.

БСК коментира по този повод, че трансферът на безвъзмездни помощи за бизнеса (грантове) в програма за гарантиране на кредити (финансов инструмент) е в противоречие с целите на REACT-EU – желанието за бърз отговор на нуждата от ликвидност в засегнатите компании, и ще забави преодоляването на негативните ефекти от кризата.

От представената в рамките на процедурата „Предварителна оценка за ефективно прилагане на финансовите инструменти“, не можем да приемем, че тяхното използване ще подпомогне българските предприятия за по-бързо и ефективно възстановяване, коментират от стопанската камара. БСК смята, че добавянето на допълнителен бюджет от 100 млн. лв. (парите от REACT-EU) няма да доведе до по-ефективно използване на ресурса по портфейлните гаранции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"