fbpx

ChatGPT треската се разпространява по работните места в САЩ, предизвиквайки тревога

Много служители в САЩ се обръщат към ChatGPT, за да си помогнат за основни задачи, установява проучване на Reuters/Ipsos. Изтъква се, че това се случва въпреки страховете, които накараха работодатели като Microsoft и Google да ограничат използването му.

Компании по целия свят обмислят как най-добре да използват ChatGPT, за контактуване с потребителите и да отговарят намножество запитвания. Охранителни фирми и компании обаче изразяват опасения, че това може да доведе до изтичане на интелектуална собственост и стратегии.

Анкетата на Reuters/Ipsos е сред 2625 възрастни в Съединените щати, преведена между 11 и 17 юли.

Около 28% от анкетираните заявяват, че редовно използват ChatGPT на работа, докато само 22% споделят, че техните работодатели изрично са разрешили подобни външни инструменти.

Според 10% от анкетираните шефовете им изрично са забранили външни инструменти за изкуствен интелект, докато около 25% не знаят дали тяхната компания разрешава използването на технологията.

Ройтерс припомня, че ChatGPT стана най-бързо развиващото се приложение в историята след стартирането му през ноември. Това предизвика едновременно вълнение и тревога, вкарвайки разработчика OpenAI в конфликт с регулаторите, особено в Европа, където масовото събиране на данни от компанията предизвика критики от наблюдателите на поверителността.

Хората не разбират как се използват данните, получени от контакта им с генеративни AI услуги“, казва Бен Кинг, вицепрезидент по доверието на клиентите във фирмата за корпоративна сигурност Okta (OKTA.O).

От OpenAI посочват в публикация в блога на компанията, уверяваща корпоративните партньори, че техните данни няма да бъдат използвани за по-нататъшно обучение на чатбота, освен ако не дадат изрично разрешение.

Когато хората използват Bard на Google, той събира данни като текст, местоположение и друга информация за употреба. Компанията позволява на потребителите да изтриват предишна дейност от своите акаунти и да поискат съдържанието, въведено в AI, да бъде премахнато.

Базиран в САЩ служител на Tinder заявява, че работещите в приложението за запознанства са използвали ChatGPT за „безобидни задачи“ като писане на имейли, въпреки че компанията официално не го разрешава. Човекът посочва пред Ройтерс, че Tinder има „правило без ChatGPT“, но служителите все още го използват.

През май Samsung Electronics забрани на персонала в световен мащаб да използва ChatGPT и подобни AI инструменти, след като откри, че служител е качил чувствителен код в платформата. „Ние преглеждаме мерките за създаване на сигурна среда за генеративно използване на AI, което подобрява производителността и ефективността на служителите“, се посочва в изявление на Samsung, цитирано от Ройтерс.

Започнахме да тестваме и да изучаваме как AI може да подобри оперативната ефективност“, посочва говорител на Coca-Cola в Атлант, добавяйки, че данните остават в защитната стена. „Вътрешно ние наскоро стартирахме нашата корпоративна версия на Coca-Cola ChatGPT за производителност“, информира говорителят, добавяйки, че Coca-Cola планира да използва AI, за да подобри ефективността и производителността на своите екипи.

Някои служители обаче посочват, че изобщо нямат достъп до платформата на фирмените си компютри. „Това е напълно забранено в офис мрежата“, заявява служител на Procter & Gamble, пожела да остане анонимен.

Пол Луис, главен служител по информационна сигурност във фирмата за киберсигурност Nominet, коментира пред Ройтерс, че фирмите са прави да бъдат предпазливи.

Всеки се възползва от тази увеличена способност, но информацията не е напълно защитена и може да бъде проектирана“, изтъква той, давайки пример за „злонамерено подканвен“, което може да бъде използвано, за да накара AI chatbots да разкрият информация. „Пълна забрана все още не е оправдана, но трябва да действаме внимателно“, отбелязва Луис.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"