fbpx

COP28 бързо създаде климатичен фонд за бедните страни, който започна скромно да се пълни

Срещата на върха на ООН за климата постигна ранна победа още в първия си ден, като делегатите приеха нов фонд за подпомагане на бедните нации да се справят със скъпоструващи климатични бедствия, съобщава Ройтерс.

Президентът на COP28 Султан ал Джабер обяви, че решението изпраща „положителен сигнал за импулс към света и към нашата работа тук в Дубай“.

При създаването на фонда в първия ден от двуседмичната конференция COP28 делегатите отвориха вратата за правителствата да обявят вноски. И няколко го направиха, като поставиха началото с поредица от малки ангажименти, с които обаче страните се надяват да натрупат значителна сума, включително 100 милиона долара от Обединените арабски емирства, домакин на COP28, още 100 милиона долара от Германия, поне 51 милиона долара от Великобритания, 17,5 милиона долара от Съединените щати и 10 милиона долара от Япония.

Ранният пробив във фонда за щети, който по-бедните нации изискваха от години, може да помогне за смазване на колелата за други компромиси, които да бъдат направени по време на двуседмичната среща на върха. Но някои групи бяха предпазливи, отбелязвайки, че все още има нерешени въпроси, включително как фондът ще бъде финансиран в бъдеще.

„Липсата на определен цикъл на попълване повдига сериозни въпроси относно дългосрочната устойчивост на фонда“, изтъква Харджиет Сингх, ръководител на глобалната политическа стратегия в Climate Action Network International, цитиран от агенцията. „Отговорността сега е на богатите нации да изпълняват финансовите си задължения по начин, пропорционален на тяхната роля в климатичната криза“, добавя той.

По-рано днес Султан ал Джабер откри срещата на върха, като призова държавите и компаниите за изкопаеми горива да работят заедно за постигане на глобалните климатични цели.

Правителствата се подготвят за маратонски преговори за това дали за първи път ще постигнат съгласие постепенно да премахнат световното използване на въглища, нефт и газ, отделящи CO2, основният източник на затоплящи емисии.

Джабер, който е и главен изпълнителен директор на националната петролна компания на Обединените арабски емирства ADNOC, имаше за цел да постигне помирителен тон след месеци на критики относно назначаването му начело на COP28. „От съществено значение е нито един въпрос да не бъде оставен извън масата. И да, както казах, трябва да търсим начини и да гарантираме включването на ролята на изкопаемите горива“, отбелязва той.

Джабер изтъква решението на страната си „проактивно да се ангажира“ с компаниите за изкопаеми горива и отбеляза, че много национални петролни компании са приели цели за нулева нетност за 2050 г. „Благодарен съм, че те се засилиха да се присъединят към това пътешествие, променящо играта. Но трябва да кажа, че това не е достатъчно и знам, че те могат да направят много повече.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"