fbpx

ЕК финансира с €1,67 млрд. пилотни линии за тестване на полупроводникови технологии

Eвропейската комисия официално откри съвместното предприятие Chips (Chips JU), което трябва да укрепи европейската екосистема на полупроводниците и технологичното лидерство на Европа, като, наред с другото, да внедри пилотни линии, за които Комисията обяви днес първата покана с 1,67 милиарда евро финансиране от ЕС. Очаква се това да бъде съчетано със средства от държавите-членки, които да достигнат 3,3 милиарда евро, плюс допълнителни частни средства.

Освен това първото си заседание проведе Европейският борд на полупроводниците, който обединява държавите-членки и има задача да предоставя съвети на Комисията относно последователното прилагане на Европейския закон за чипове и относно международното сътрудничество в областта на полупроводниците.

JU Chips е основният изпълнител на инициативата Chips for Europe (очакван общ бюджет от 15,8 милиарда евро до 2030 г.). Chips JU има за цел укрепване на европейската полупроводникова екосистема и икономическа сигурност чрез управление на очакван бюджет от близо 11 милиарда евро до 2030 г., осигурен от ЕС и участващите държави.

Сред задачите на Chips JU са:

  • Създаване на предтърговски иновативни пилотни линии, предоставящи най-съвременни индустриални съоръжения за тестване, експериментиране и валидиране на полупроводникови технологии и концепции за проектиране на системи;
  • Внедряване на облачна платформа за дизайн за дизайнерски компании в целия ЕС;
  • Подкрепа развитието на модерни технологии и инженерни мощности за квантови чипове;
  • Създаване на мрежа от центрове за компетентност и насърчаване на развитието на умения.

Работата на Chips JU е насочена и към улесняване на трансфера на знания от лабораторията към фабриката, преодоляване на пропастта между научните изследвания, иновациите и промишлените дейности и чрез насърчаване на комерсиализацията на иновативни технологии от европейската индустрия, включително стартиращи предприятия и МСП.

За да стартира първите си покани за иновативни пилотни линии, Chips JU ще предостави 1,67 милиарда евро финансиране от ЕС. Поканите са отворени за организации, които желаят да създадат пилотни линии в държавите-членки, обикновено научноизследователски и технологични организации, призоваващи за конкретни предложения относно:

Напълно изчерпан силиций върху изолатор, към 7 nm: Тази транзисторна архитектура е европейска иновация и има различни предимства за високоскоростни и енергийно ефективни приложения. Пътна карта към 7 nm ще осигури път към следващото поколение полупроводникови устройства с висока производителност и ниска мощност.

Водещи възли под 2 nm: Тази пилотна линия ще се съсредоточи върху разработването на авангардни технологии за усъвършенствани полупроводници с размер от 2 нанометра и по-малко, които ще играят съществена роля в различни приложения, от компютърни до комуникационни устройства, транспортни системи и критична инфраструктура.

Хетерогенна системна интеграция и сглобяване: Хетерогенната интеграция е все по-привлекателна технология за иновации и повишена производителност. Това се отнася до използването на усъвършенствани технологии за опаковане и нови техники за комбиниране на полупроводникови материали, вериги или компоненти в една компактна система.

Широколентови полупроводници: Фокусът ще бъде върху материали, които позволяват на електронните устройства да работят при много по-високо напрежение, честота и температура от стандартните базирани на силиций устройства. Полупроводниците с широка и свръхширока забранена лента са необходими за разработване на високоефективна мощност, по-леко тегло, по-ниски разходи и радиочестотна електроника.

Крайният срок за поканите за тези пилотни линии е началото на март 2024 г., уточняват от комисията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"