fbpx

Държавата ликвидира бизнеса ми без съдебен акт, пише Божков до Европарламента

В началото на 2020 г. в безпрецедентна координирана атака на цялата държавна машина за броени дни всички мои лични и на семейството ми банкови сметки, както и на търговските дружества, в които съм акционер или съдружник, бяха запорирани. Възбранени бяха всички мои и на дружествата ми недвижими имоти. Абсолютно скандално, това се случи без задължителните предпоставки според българското право – актове на компетентен съд.

Това се казва в отворено писмо на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков до София Хелена ин’т Велт, Член на Европейския парламент, Политическа група “Обнови Европа”, председател на Мониторинговата група към  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Поводът е предстоящата мисия на ЕП в България за проучване на ситуацията с върховенството на закона у нас.

По отношение на повдигнатите обвинения срещу него, Божков изтъква, че главното обвинение, на което прокуратурата основава действията си е, че хазартните оператори, в които той е акционер, но няма функции по управление и представителство, дължат на фиска 700 милиона лв. от невнесени държавни такси за последните 5 години, ведно с лихвите.

Данъкът е държавно вземане, което се дължи безвъзмездно. Таксата се дължи срещу определена престация от определен държавен орган. Неплатените държавни такси биха могли да бъдат потърсени не за 5 години назад, както е при неплатените данъци, а само за 2 месеца назад във времето. Да не говорим, че за уличаване в неплащане на държавни такси (дори и да предположим, че аз съм виновен за това, въпреки че не мога да бъда дори теоретично, тъй като не съм управител или изпълнителен директор, а само акционер в хазартните оператор) не бих могъл да бъда задържан под стража, тъй като престъплението не е достатъчно тежко и за него не е възможно да има такава мярка за неотклонение, заявява бизнесменът в писмото си.

Той изтъква, че държавата на практика е конфискувала цялото му имущество и ликвидира целия му бизнес без съдебен акт на нито едно ниво.

Божков цитира и тогавашния премиер Борисов, който заявява в телевизионно интервю “отнехме бизнеса на Васил Божков в полза на държавата”.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"