fbpx

Държавната петролна компания не трябва да я има, убеден Кирил Петков

Министърът на икономиката Кирил Петков не смята, че Държавната петролна компания трябва да съществува. Това стана ясно от проведеното първо от поредицата интервюта на министри по въпроси на граждани.

Аз бих я затворил, заяви Петков и допълни, че сега държавният резерв не работи оптимално и от него изтичат пари.

Припомняме, идеята за държавна петролна компания, която разполага със стотина бензиностанции в страната, се появи неочаквано, обявена от правителството на Борисов през пролетта на 2020 година. Сред основните й цели е да продава горива с минимална надценка, като така дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите подобни обекти, както и това да осигурява данъчни складове и за малките търговци на петролни продукти.

Според министър Петков решението е да се отвори Държавният резерв, като се работи на много по-конкурентен принцип и повече участници да могат да участват.

Вместо да продаваме огромни количества, така че само няколко фирми да могат да си купят, да направим много по-чести търгове, за много по-малки количества и програма за обновяване на това гориво, така че търговците на петрол да имат достъп до това нещо. Така имаме един ефикасен държавен резерв„, изтъкна още той.

По отношение на чуждите инвеститори Петков е убеден, че докато страната не изчисти двата си основни риска – корупцията и неработещата съдебна система, шансът да привлечем големи инвеститори, въпреки другите стимули, е малък.

По думите на Петков – „един от големите страхове на всеки инвеститор е какво ще стане, ако ми поискат едни пари, или някакви хора трябва да назнача в моята компания, или някакви политици ми създават пречки. Как управлявам този риск“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"