fbpx

Депутатите отказаха да ускорят актуализацията на бюджета

Актуализацията на бюджета най-вероятно ще бъде гласувана окончателно в края на следващата седмица.

Това стана ясно, след като два часа парламентът дебатира и не прие предложението на БСП това да бъде ускорено и второто четене на актуализациите на бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет да се случи във вторник, 7 септември.

По този начин остава хронограмата, предвиждаща до петък да се внасят промените между първо и второ четене, във вторник, 7 септември, да се гласуват окончателно двете малки актуализации – на НЗОК и ДОО, на 8 септември бюджетна комисия да разгледа внесените промени по проекта на МС за актуализиране на държавния бюджет и на 9 септември, четвъртък парламентът да започне второто четене.

Стана ясно, че до момента почти не са внесени промени и нови предложения по актуализациите, като вероятно това ще се случи в дните до петък.

Тъй като днес се изясни и че БСП нямат никакъв шанс – поради липса на подкрепа, да съставят кабинет с третия мандат, се очаква, след като бъде актуализиран бюджетът, те да върнат на президента Радев неизпълнен мандата.

Социалистите бяха призовани от така наречените партии на промяната да не бързат с връщането, за да има парламентът време да приеме и някои от промените в съдебната система – закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, Бюрото за защита да бъде извадено от прокуратурата и дадено на Министерството на правосъдието и промените в Закона за НСО, с които ще се ограничи кръгът от лици, които ползват усклугите на службата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"