fbpx

Дестабилизирането на Аржентина вреди на имиджа на МВФ

Аржентинският министър на икономиката Мартин Гусман заяви, че МВФ ще навреди на „легитимността“ си като „тласка Аржентина към една дестабилизираща ситуация“, в момент в който тя се съвзема от последиците от пандемията. Той е в непрекъснати преговори с международната институция по въпросите за предоговарянето на аржентинския дълг, пише France 24.

В интервю за AFP Гусман заявява, че преговорите чрез ежедневни срещи между експертни екипи на МВФ и Аржентина вървят „малко по-добре, отколкото преди една седмица, защото, благодарение на свършената работа, позициите започват да се приближават. Но остава още дълъг път да се измине“.

Аржентинското правителство (ляво-центристко) води от две години преговори с МВФ за облекчаване на плащанията по дълга, който е наследен в резултат на заем, сключен от предишното превителство (десно-центристко) през 2018 г.

Без споразумение Аржентина, втората най-мощна икономика в Южна Америка, трябва да плати през следващите три години общо по главницата и лихвите 44 млрд. долара, от които 19 млрд. през 2022 г. „Това са срокове непосилни за страната“, заявява Гусман.

„Аржентина е страната от Г20, чиято икономика отбеляза най-голям ръст през 2021 г. – 10%, безработицата, която беше двуцифрена, спадна до 8,3%, инвестициите нарастнаха с около 35%“, изброява той. След три години на рецесия „ние искаме да продължим с този впечатляващ подем без върху раменете ни да тежи товарът на дълга, който ни забавя“.

„Ако МВФ тласне Аржентина в дестабилизираща ситуация, това ще намали неговата легитимност в бъдеще, когато други страни ще трябва да решат дали да търсят преодоляване на проблемите си съвместно с международната общност“ предупреждава той.

„Перфектен договор няма“, признава Гусман. „Това, което казваме е, че ако искаме да се предпазим едни друг, да запазим функционирането на мултилатерализма, е важно да можем да се разберем за нещо достоверно, а достоверно означава реализируемо“.

Край на допълнителните такси върху лихвите

Младият 39-годишен министър, бивш студент на нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, с когото продължава да е в много близки отношения, обясни, че настоящите преговори с МВФ следват „два пътя“.

По единия – съкращаването на публичния дефицит, „има практически съгласие за целите, които преследваме“, подчертава той, без обаче да споменава конкретни цифри.

„Разминававнето е в скоростта, с която трябва да го постигнем“, добавя министърът, който наскоро предложи схема за връщане към баланс на дефицита през 2027 г. МВФ иска нещо „по-бързо“, но според Гусман това ще бъде за сметка на публичните инвестиции в производствения сектор“ нещо, от което Аржентина се нуждае в най-голяма степен. Именно тук се появява напрежението.

Той добавя, че бюджетният дефицит на Аржентина вече отбеляза „силно съкращаване“ през 2021 г. от около 3,5 пункта и в края на януари трябва да се установи на 2,9% или 3% от БВП.

Другият път на преговорите се отнася до „финансовите условия“ за преструктурирането на дълга с проблема за допълнителните такси* върху лихвите, прилагани от МВФ след определен размер или срок на дълга.

„В момента повече от 20 страни плащат тези допълнителни такси“, припомня министърът. „Така страните, в които положението е най-лошо са принуждавани да плащат повече“ и „въобще не подпомага мисията на Фонда, която е да гарантира световната финансова стабилност“.

„Огромното мнозинство от страните-членки на МВФ смятат за необходимо тази политика да бъде преразгледана“, настоя Гусман.

Без да посочва изрично САЩ, той отбелязва „важната инициатива“ на 16-те избрани демократи в американския конгрес, които наскоро писаха писмо до финансовата министърка Джанет Йелън, в което настояват „да подкрепи в ръководството на МВФ преразглеждането на тази политика“, която натоварва с допълнителни разходи най-задлъжнелите страни.

*В доклад на Центъра за икономически и политически изследвания се казва: „Аржентина в крайна сметка ще похарчи 3,3 млрд. долара под формата на доплащания в продължение на шест години (2018-2023 г. Това е девет пъти повече от сумата, която би трябвало да похарчи, за да ваксинира напълно всеки аржентинец срещу Covid-19.“

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"