Дестабилизирането на Аржентина вреди на имиджа на МВФ

Дестабилизирането на Аржентина вреди на имиджа на МВФ

Аржентинският министър на икономиката Мартин Гусман заяви, че МВФ ще навреди на „легитимността“ си като „тласка Аржентина към една дестабилизираща ситуация“, в момент в който тя се съвзема от последиците от пандемията. Той е в непрекъснати преговори с международната институция по въпросите за предоговарянето на аржентинския дълг, пише France 24.

В интервю за AFP Гусман заявява, че преговорите чрез ежедневни срещи между експертни екипи на МВФ и Аржентина вървят „малко по-добре, отколкото преди една седмица, защото, благодарение на свършената работа, позициите започват да се приближават. Но остава още дълъг път да се измине“.

Аржентинското правителство (ляво-центристко) води от две години преговори с МВФ за облекчаване на плащанията по дълга, който е наследен в резултат на заем, сключен от предишното превителство (десно-центристко) през 2018 г.

Без споразумение Аржентина, втората най-мощна икономика в Южна Америка, трябва да плати през следващите три години общо по главницата и лихвите 44 млрд. долара, от които 19 млрд. през 2022 г. „Това са срокове непосилни за страната“, заявява Гусман.

„Аржентина е страната от Г20, чиято икономика отбеляза най-голям ръст през 2021 г. – 10%, безработицата, която беше двуцифрена, спадна до 8,3%, инвестициите нарастнаха с около 35%“, изброява той. След три години на рецесия „ние искаме да продължим с този впечатляващ подем без върху раменете ни да тежи товарът на дълга, който ни забавя“.

„Ако МВФ тласне Аржентина в дестабилизираща ситуация, това ще намали неговата легитимност в бъдеще, когато други страни ще трябва да решат дали да търсят преодоляване на проблемите си съвместно с международната общност“ предупреждава той.

„Перфектен договор няма“, признава Гусман. „Това, което казваме е, че ако искаме да се предпазим едни друг, да запазим функционирането на мултилатерализма, е важно да можем да се разберем за нещо достоверно, а достоверно означава реализируемо“.

Край на допълнителните такси върху лихвите

Младият 39-годишен министър, бивш студент на нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, с когото продължава да е в много близки отношения, обясни, че настоящите преговори с МВФ следват „два пътя“.

По единия – съкращаването на публичния дефицит, „има практически съгласие за целите, които преследваме“, подчертава той, без обаче да споменава конкретни цифри.

„Разминававнето е в скоростта, с която трябва да го постигнем“, добавя министърът, който наскоро предложи схема за връщане към баланс на дефицита през 2027 г. МВФ иска нещо „по-бързо“, но според Гусман това ще бъде за сметка на публичните инвестиции в производствения сектор“ нещо, от което Аржентина се нуждае в най-голяма степен. Именно тук се появява напрежението.

Той добавя, че бюджетният дефицит на Аржентина вече отбеляза „силно съкращаване“ през 2021 г. от около 3,5 пункта и в края на януари трябва да се установи на 2,9% или 3% от БВП.

Другият път на преговорите се отнася до „финансовите условия“ за преструктурирането на дълга с проблема за допълнителните такси* върху лихвите, прилагани от МВФ след определен размер или срок на дълга.

„В момента повече от 20 страни плащат тези допълнителни такси“, припомня министърът. „Така страните, в които положението е най-лошо са принуждавани да плащат повече“ и „въобще не подпомага мисията на Фонда, която е да гарантира световната финансова стабилност“.

„Огромното мнозинство от страните-членки на МВФ смятат за необходимо тази политика да бъде преразгледана“, настоя Гусман.

Без да посочва изрично САЩ, той отбелязва „важната инициатива“ на 16-те избрани демократи в американския конгрес, които наскоро писаха писмо до финансовата министърка Джанет Йелън, в което настояват „да подкрепи в ръководството на МВФ преразглеждането на тази политика“, която натоварва с допълнителни разходи най-задлъжнелите страни.

*В доклад на Центъра за икономически и политически изследвания се казва: „Аржентина в крайна сметка ще похарчи 3,3 млрд. долара под формата на доплащания в продължение на шест години (2018-2023 г. Това е девет пъти повече от сумата, която би трябвало да похарчи, за да ваксинира напълно всеки аржентинец срещу Covid-19.“

Превод Георги Саулов
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"