Министър Лорер амбициран за 5% растеж тази година

Министър Лорер амбициран за 5% растеж тази година

Целта ни е 5% икономически растеж през настоящата година. Досега България е сериозно изостанала в глобалното състезание за икономическо развитие.

Това заявява министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България.

По думите му досега основната пречка за инвестиции е бил рискът от корупция. „Затова целим нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки пред бизнеса“, категоричен е Лорер.

Бяхме избрани с много ясен мандат от българския народ – да започнем да създаваме инфраструктура за нормалното функциониране на държавата. Мисията на нашето министерство е да генерира икономически растеж и иновации в България. Двете неща са свързани. Растежът чрез иновации е по-дълготраен“, подчертава още министърът.

Лорер припомня, че правителдството е сформирано след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създава промяна в правосъдната система, подобряване на здравеопазването, развитие на образованието и изграждане на инфраструктура.

Министърът е почертал още изключителната важност да се популяризира България като ниършоринг дестинация.

От своя страна представителите на търговските камари са посочили като един от основните проблеми в икономиката липсата на кадри. Друг проблем според тях е гарантиране върховенството на правото, в това число на местните и чуждестранните инвеститори.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"