fbpx

Длъжници ще могат да изнасят до 30 хиляди лева извън ЕС

Митническите органи няма да допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна (извън ЕС) при получена по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Въвежда се дефиниция за „укрит“ предмет на нарушението и се отменя чл. 20, с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума. Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата – част от размера на стойността на предмета на нарушението.

Това е заложено в одобрен от кабинета на днешното редовно заседание законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон. С промените се цели привеждане на националното законодателство в съответствие с Регламент на Европейската общност.

Прецизира се разпоредбата, свързана с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол.

Предвижда се още уеднаквяване на определената законова компетентност по установяването на нарушения на Валутния закон както на външната, така и на вътрешната граница.

Предвидено е митническите органи да съставят актове по чл. 18, ал. 2, 3 и 7 букви „в“ и „г“ от Валутния закон в рамките на контрола им за пренасяне през границата на парични средства и благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"