fbpx

Договорена е новата цел на ЕС: 42,5% дял на ВЕИ до 2030-та

Страните от Европейския съюз са готови да финализират новата цел за възобновяема енергия, чрез която да се постигне 42,5% от енергията на блока от ВЕИ до 2030 г., съобщава Ройтерс.

Окончателният закон, който страните от ЕС ще разгледат в сряда, потвърждава политическа сделка, постигната с Европейския парламент в края на март. Окончателният текст все още се нуждае от официално одобрение от страните от ЕС и Европейския парламент – стъпка, която обикновено е формалност, одобряваща сделката без промени, отбелязва агенцията.

В момента съществуващата цел е ЕС да има 32% дял на възобновяемата енергия до 2030 г. Новият закон освен че поставя обвързваща нова цел от 42,5%, но и призовава държавите-членки да се стремят към 45%.

В транспортния сектор законът ще изисква държавите-членки да достигнат поне 29% дял на възобновяеми енергийни източници или да намалят интензивността на парниковите газове в своя транспортен сектор с най-малко 13%.

Що се отнася до индустрията, държавите от ЕС ще трябва да увеличат използването на възобновяема енергия с 1,6% годишно. До 2030 г. 42% от водорода, използван в промишлените процеси, трябва да бъде получен от ВЕИ, като до 2035 г. делът ще достигне 60%.

Преговорите са били напрегнати след френския натиск да се позволи включването на водород, произведен от ядрена енергия, информира още Ройтерс.

В окончателния вариант ЕС се съгласява, че страните могат да намалят целите си за възобновяеми горива за промишлеността с 20%, ако по-малко от 23% от техния водород се произвежда от изкопаеми горива през 2030 г. – ход, който дава тласък на страните, използващи ядрена енергия да изтласкат изкопаемите горива от своя енергиен микс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"