fbpx

Драстично поскъпване на яйцата в САЩ, искат намеса на регулаторите

Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ трябва да проучи високите цени на яйцата, покачени от водещи компании за яйца, иска група ферми, тъй като американците продължават да плащат повече от всякога за основния продукт за домакинството, пише Ройтерс.

Американските регулатори, фермери и индустрията често спорят през последните години относно силата на водещите селскостопански фирми да определят цените и да повишават това, което потребителите плащат за хранителни стоки, като например когато цената на говеждото скочи до небето през 2021 г.

Последното безпокойство са яйцата, чиято цена е нараснала със 138% през декември спрямо предходната година до 4,25 долара за 12 броя, според Бюрото по трудова статистика, цитирано от агенцията.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) посочи рекордно огнище на птичи грип като причина за високите цени. Но националният антитръстов регулатор също трябва да проучи рекордно високите печалби на водещата компания за яйца, изтъква Farm Action в писмо до председателя на FTC Лина Хан.

Cal-Maine Foods, която контролира 20% от пазара на яйца на дребно, отчита тримесечни продажби със 110% и брутни печалби с повече от 600% спрямо същото тримесечие на предходната фискална година, според декларация от края на декември до Комисията по ценните книжа и борсите.

Компанията сочи намаленото предлагане на яйца в цялата страна поради птичия грип, който повишава цените като причина за нейните рекордни продажби. Компанията не е имала положителни тестове за птичи грип в нито една от своите ферми, изтъква Ройтерс.

Производството на яйца в САЩ е с около 5% по-ниско през октомври в сравнение с миналата година, а запасите от яйца са намалели с 29% през декември в сравнение с началото на годината, показват последните данни на USDA – значителен спад, но който не обяснява рекорда високи цени, коментира Базел Мушарбаш, адвокат от Farm Action.

Припомняме, поскъпването на някои селскостопански продукти, сред които и яйцата, е тема и за Европейския съюз, в това число и България. Данни на Евростат показаха наскоро, че през 2022 година яйцата в ЕС са поскъпнали средно с 43% на годишна база, като за България това поскъпване е 22,84%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"