fbpx

Ефектът ChatGPT: огромен интерес към курсове за обучение

Американската образователна платформа Coursera е добавяла нов потребител средно всяка минута за своите курсове за изкуствен интелект през 2023 г., заявява, цитиран от Ройтерс, главният изпълнителен директор Джеф Магионкалда, което по думите му е ясен знак, че хората повишават уменията си, за да се възползват от потенциалния бум на генеративния AI.

Технологията зад OpenAI’s ChatGPT завладя света и предизвика надпревара сред компаниите да пуснат свои собствени версии на чатбота.

Бих казал, че истинската гореща точка е генеративният изкуствен интелект, защото засяга толкова много хора“, коментира той пред Ройтерс в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Coursera се стреми да предложи курсове за AI заедно с компании, които са водещи в надпреварата за AI, включително OpenAI и DeepMind на Google, каза Maggioncalda.

Инвеститорите по-рано се опасяваха, че приложенията, базирани на генеративен AI, може да заменят фирмите в областта на електронните технологии, но напротив, технологията насърчава повече хора да повишават уменията си, облагодетелствайки компании като Coursera.

Компанията има повече от 800 курса за изкуствен интелект и е отбелязала повече от 7,4 милиона записвания миналата година. Всеки ученик на платформата получава достъп до подобен на ChatGPT AI асистент, наречен „Треньор“, който предоставя персонализирано обучение.

Ботът е изграден с помощта на големи езикови модели от OpenAI и Gemini на Google, обяснява Магионкалда, добавяйки, че компанията не планира да създава или обучава свои собствени модели. „Вероятно ще направим фина настройка със собствени данни точно върху тези големи езикови модели.“

Coursera също така използва технологията, за да преведе около 4000 курса на различни езици и планира да увеличи наемането на длъжности за AI тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"