fbpx

ЕК отказва да чака повече България за второто плащане по ПВУ

България вече няма никакво време за маневри по плана на възстановяване (ПВУ). Това става ясно след среща на служебния ни финансов министър Людмила Петкова и еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, проведена преди заседанието на Еврогрупата.

На нея е станало ясно, че Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, както и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ. Петкова е информирала, че служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на изготвените промени в Плана. Въпросът обаче е видимото нежелание на голяма част от депутатите да бъдат приети текстовете, които могат да отпушат воторот плащане по плана.

Припомняме, страната ни изпрати искането си за второ плащане по ПВУ преди година. Незавасимо, че Европейската комисия има определени срокове за произнасяне, Брюксел замрази процедурата заради неизпълнени условия към плащането – неприето законодателство и реформи, които ЕК не одобрява. До момента обаче българският парламент така и не може – заради отпора на няколко парламентарни групи, да гласува необходимите текстове.

Петкова е заявила пред еврокомисаря, че проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП. Джентилони от своя страна е посочил, че е важно не само изпълнението на конвергентните критерии, но и запазването на финансовата устойчивост на страната в средносрочен план, с оглед приемането на страната ни в еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"