fbpx

Емисиите на метан растат през 2023-та, надувани от САЩ, Русия и Китай

Емисиите на метан от енергийния сектор остават близо до рекордно високо ниво през 2023 г. – но съществените политики и разпоредби, обявени през последните месеци, както и новите обещания, произтичащи от срещата на върха за климата COP28 в Дубай, имат потенциал да ги намалят скоро, сочи нов анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Последната актуализация на МАЕ на нейния Global Methane Tracker е първата цялостна оценка на глобалните емисии на метан след срещата на върха за климата COP28, която приключи през декември. Новият анализ установява, че производството и използването на изкопаеми горива е довело до близо 120 милиона тона емисии на метан през 2023 г., което е леко увеличение в сравнение с 2022 г. Други 10 милиона тона емисии на метан идват от биоенергия, предимно от традиционното използване на биомаса.

Според доклада 10-те държави с най-големи емисии са отговорни за около 80 милиона тона емисии на метан от изкопаеми горива през 2023 г., две трети от глобалните общи емисии. Съединените щати – най-големият световен производител на нефт и газ – са и най-големият източник на емисии от петролни и газови операции, следвани плътно от Русия. Китай е най-големият източник на емисии в сектора на въглищата.

Данните от доклада за емисиите на метан за 2023 година показват:

  • Европа – 25 793 kt, от които 3 807 от енергийния сектор
  • Русия/Каспийски регион – 34 302; 24 928
  • Китай – 53 044; 22 520
  • САЩ – 31 251; 16 017

Докладът, който включва показанията на сателитите заедно с данни от други научнообосновани измервателни кампании, като отбелязва, че сателитите са идентифицирали значително увеличение на основните изтичания на изкопаеми горива през 2023 г. в сравнение с 2022 г., като са открити повече от 5 милиона тона емисии – включително от взривения кладенец в Казахстан.

Глобалните емисии на метан остават твърде високи, за да се постигнат международните климатични цели. За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 °C, ключова цел на Парижкото споразумение, емисиите на метан от изкопаеми горива трябва да намалеят със 75% през това десетилетие, сочи анализът на МАЕ.

75% намаляване на емисиите на метан от изкопаеми горива до 2030 г. е наложително, за да спрем затоплянето на планетата до опасно ниво. Окуражен съм от импулса, който наблюдаваме през последните месеци, който според нашия анализ може да направи огромна и незабавна промяна в борбата на света срещу изменението на климата“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Очаква се усилията за намаляване на емисиите на метан да се ускорят през 2024 г. и след това, като COP28 въведе стъпка в промяната на амбициите. МАЕ припомня, че близо 200 правителства се споразумяха в Дубай за „съществено“ намаляване на емисиите на метан до 2030 г., докато значителни регулаторни инициативи бяха обявени от Канада, Европейския съюз и Съединените щати по време на срещата на върха. Ако всички обещания за метана, поети до момента от държави и компании, бъдат изпълнени изцяло и навреме, ще бъде достатъчно емисиите на метан от изкопаеми горива да бъдат намалени с 50% до 2030 г., установява анализът на МАЕ. Повечето обещания обаче все още не са подкрепени с планове за изпълнение.

Метанът е отговорен за почти една трета от повишаването на глобалните температури след индустриалната революция, а енергийният сектор – включително петрол, природен газ, въглища и биоенергия – е вторият по големина източник на емисии на метан от човешката дейност. Въпреки че метанът в атмосферата се разсейва по-бързо от въглеродния диоксид, той е много по-мощен парников газ през краткия си живот. В резултат на това намаляването на емисиите на метан е един от най-добрите начини за ограничаване на глобалното затопляне и подобряване на качеството на въздуха в близко бъдеще.

Освен това е изключително рентабилен. Според новия анализ на МАЕ, около 40% от емисиите на метан от операции с изкопаеми горива през 2023 г. е можело да бъдат избегнати без нетни разходи, тъй като стойността на уловения метан е била по-висока от цената на мярката за намаляване. Намаляването на емисиите на метан от изкопаеми горива със 75% до 2030 г. ще изисква около 170 милиарда щатски долара разходи – по-малко от 5% от приходите, генерирани от индустрията за изкопаеми горива през 2023 г.

Междувременно растящият брой най-съвременни технологии сателити, наблюдаващи изтичането на метан, като наскоро стартиралия MethaneSAT на Фонда за защита на околната среда, улеснява идентифицирането и справянето с тях. Тези сателити също така запълват пропуските и несигурностите, които остават в данните, като предоставят навременна информация, която иначе може да остане извън разкритията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"