fbpx

Швейцария най-накрая е готова за по-голямо сближаване с ЕС

Възможно е да се осъществи сближаване мужду Швейцария и ЕС по въпросите за пазара на електроенергия, за селскостопанските продукти, за имиграцията и за защитата на заплатите. Преговорите с ЕС започват през март, пише latribune.fr.

След период на сложни взаимоотношения с ЕС през последните години, Швейцария може да осъществи много скоро сбижване по отделни въпроси със съюза. През миналата седмица страната даде мандат за започване на нови преговори.

Те ще стартират „вероятно през месец март“, когато самата Европейска комисия получи зелена светлина от Европейския съвет, сочи швейцарският федерален съветник, отговарящ за външните работи, Игнацио Касис. На брифинг той представи окончателния мандат, на базата на който ще се водят преговорите с Европейската комисия.

Сближаване по въпросите за пазара на електроенергия, имиграцията и селското стопанство

Припомняме, Федералният съвет на Швейцария, изпълнителният орган на страната, проведе широки консултации от края на 2023 г., за да събере гледните точки на основните действащи лица в швейцарската икономика, както и на парламента и на кантоните (които съставляват федерацията).

С широка подкрепа, швейцарското правителство уточни обхвата на преговорите по различните пакети, по които е готово да обсъди сближаване: пазарът на електроенергия, сухопътният транспорт, селскостопанските продукти, имиграцията, защитата на заплатите, институционални елементи и споразумение за свободна търговия.

Наред с преговорите с Европейската комисия, администрацията ще обсъди със съответните партньори в областта на имиграцията, електроенергията, защитата на заплатите и сухопътния транспорт стъпките, които трябва да се предприемат за осъществяването на вътрешния план за подписването на евентуално споразумение.

Тогава парламентът и със сигурност швейцарският народ ще трябва да се произнесат по него. Според Игнацио Касис „ние прилагаме много демократичен процес и този процес трябва да може да бъде доведен докрай“, дори ако има риск от отхвърлянето му. „Трудно е след 15 години преговори сега да не позволим на парламента и на народа да изразят волята си.“

Но той остава изключително предпазлив по отношение на графика, дори ако преговорите трябва да продължат до края на годината, потвърждавайки, че иска да се върви „толкова бързо, колкото е възможно и толкова бавно, колкото е необходимо“.

Някои партии проявяват резервираност

През последните месеци отношенията между Швейцария и ЕС, най-големият ѝ икономически партньор, не бяха от най-лесните, въпреки многобройните двустранни споразумения, които уреждат отношенията им от години. Последният епизод на напрежение между двете страни беше през 2021 г., когато, след години на преговори Берн просто напусна масата с аргумента, че едно всеобхватно споразумение няма шанс да получи одобрение в Швейцария. Методът, описан като „брутален“ от много наблюдатели на швейцарския политически свят, доведе взаимоотношенията между Европейския съюз и алпийската страна до точката на замръзване. Едва в средата на 2022 г. двете страни решиха да възобновят разговорите.

Независимо от това, новият проект не отговаря на всички политически притеснения в страната. Многократно Демократичният съюз на центъра и радикалната десница (която през миналия октомври затвърди позицията си на водеща партия в Швейцария) изразиха своите резерви. Някои синдикати също проявяват загриженост от ефекта от едно потенциално сближаване по въпроса за защитата на заплатите. За сметка на това другите партии и работодателите, както и кантоните са по-положително настроени.

Икономиката се забавя, но остава стабилна

На икономическия фронт през 2023 г. се наблюдаваше известно забавяне, но страната все още може да се похвали, че е една от най-стабилните икономики в Европа. През декември швейцарското министерство на икономиката леко понижи прогнозата си за растежа за 2024 г., като взе предвид очаквания спад в бъдещия износ, който сам по себе си е свързан с „недоброто състояние“ на икономиката в еврозоната.

За 2024 г. групата от експерти на Швейцария (на която е възложено изготвянето на икономически прогнози за Министерството на икономиката) сега предвижда увеличение на брутния вътрешен продукт (без спортните събития) с 1,1% в сравнение с предишната прогноза от 1,2%.

Износът на стоки, според прогнозите на тези експерти, през 2024 г. трябва да нарасне с 2,7%, докато преди това те залагаха на увеличение от 4,1%. „Очаква се инвестициите да нараснат слабо на фона на намаляващото търсене и нарастващите разходи за финансиране“, обясниха от швейцарското министерство на икономиката. Но то все пак смята, че „личното потребление би трябвало да продължи да оказва подкрепа“ на швейцарската икономика.

Същата група експерти, която предоставя своите прогнози на всеки три месеца, очаква швейцарската икономика да отбележи ръст през 2025 г. от 1,7% благодарение на „постепенното възстановяване на световната и особено на европейската икономика“.

До 2025 г. швейцарската икономика ще бъде поддържана главно от вътрешната икономика, докато външната търговия ще бъде затруднена от слабия растеж на световната икономика“, анализира центърът за икономически изследвания KOF в Цюрих.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"