fbpx

Емитирането на нов заем – неизбежно, вероятно и актуализация на бюджета

Сериозно предизборно харчене от кабинета е имало през първото тримесечие на настоящата година, фискалният резерв не се управлява далновидно, а бюджет 2021 не е структуриран и планиран правилно.

Това са сред основните изводи на парламентарните групи (без ГЕРБ) след продължилото над два часа изслушване на финансовия министър Кирил Ананиев. Това бе втора точка от дневния ред, но тъй като премиерът Борисов отново не се яви в пленарна зала, първата точка, визирала Плана за възстановяване и устойчивост отпадна.

Сред изводите е и, че емитирането на нов заем – в рамките на гласувания в бюджета лимит от 4.5 млрд. лева – е неизбежно, както и това, че няма да минем и без актуализация на бюджета.

Иначе от цифрите, предоставени от Ананиев става ясно, че дефицит в размер на близо 620 млн. лв. е отчетен в държавния бюджет за първото тримесечие на 2021 г. или около 0.5% от брутния вътрешен продукт, а целият дефицит за 2020 година е разчетен на около 4.9 млрд. лв.

Той отбеляза, че дефицитът е временен и очакван от финансовите анализатори заради COVID кризата, а към април дефицитът, отчетен през март, е възможно да се свие до балансирано бюджетно салдо за първите 4 месеца от годината.

Ананиев многократно бе питан за разходите на кабинета чрез министерски постановления за първите три месеца. От данните му стана ясно, че са изхарчени 976 млн. лева, от които 716 млн. планирани, а останалите 260 млн. – не.

По мерките, свързани с пандемията са разходвани от 1 януари до 31 март 2021 г. 1.3 млрд. лв., което е около 1% от БВП. Министърът в оставка уточни, че от сумата 0.6 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 300 млн. лв. за бизнеса, а 0.4 млрд. лева – за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

По тези мерки са изхарчени 5.1 млрд. лева от началото на пандемията до 31 март 2021 г. От тази сума 1.8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2.2 млрд. лева за бизнеса, а 1.1 млрд. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията.

Ананиев обаче бе контриран, че голяма част от отчетените за отпуснати пари все още не са достигнали да предприятията.

Сред притесненията е и фактът, че фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева, като е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лева. Част от тези 8.8 млрд. лева са и неприкосновените средства от Сребърния фонд, НОИ и НЗОК.

По този повод от ДПС предложиха законова промяна, която да не дава възможност, както е в момента, правителството да харчи пари чрез постановления без санкцията на парламента.

Ананиев бе обвинен и за 700-те милиона лева, които, както стана ясно миналата година, Комисията от хазарта не е събрала и попитан вярно ли е, че от тях само 8 млн. лева до момента са възстановени. Той не можа да даде тази информация.

Депутатите на няколко пъти призоваха настоящия кабинет в оставка да направи постъпки за актуализиране на бюджета. Аргументите им бяха, че ако се отиде на предсрочни избори, служебен кабинет не може да стори това, а не се знае какво може да се случи до края на лятото.

Според Ананиев обаче на този етап и при това състояние на бюджета подобни действия не се налагат. Според него е редно следващото правителство да внесе актуализация, ако това се налага.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"