fbpx

Турция вече планира транспортен излаз на Каспийско море

Започнали са строителните работи на пътя от Азербайджан за Нахичеван, съобщава министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция – Адил Караисмаилоглу, цитиран от Blacksea-Caspia.

По думите му, турската страна е обсъдила въпроса за този път със заместник министър-председателя на Азербайджан. Караисмаилоглу е подчертал, че строителството трябва да бъде завършено в най-кратък срок.

В същото време Караисмаилоглу смята, че е необходимо да се започне строителството на железопътна линия от турския град Карс до пропускателния пункт Дилуджу на границата с Нахичеван.

„Необходимо е също така да се осъществи модернизация на железопътните линии в Нахичеван и след това да се започне строителството на пряка железопътна линия от Азербайджан за Нахичеван, като по този начин се осигурят преки железопътни връзки между Турция и Азербайджан, а не през Грузия“, заявява Караисмаилоглу в интервю.

Той е уточнил, че Баку планира строителството на въпросната железопътна линия през декември, но Анкара предлага първоначално да се приключи строителството на автомобилния път, а след това да се премине към прокарване на железопътна линия от Азербайджан за Нахичеван.

Турската страна държи много на проекта, започнат от Баку, тъй като той осигурява транспортен излаз на Анкара до Каспийско море, чрез жп и автомобилното трасе Баку-Нахичеван и планирания строеж на подобна инфраструктура на турска територия, свързваща крад Кас и пропускателния пункт Дилуджу на границата с Нахичеван.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"