fbpx

Ердоган с последно обвинение срещу опозицията: работели с Байдън за свалянето му

Турският президент Реджеп Ердоган проведе последните си предизборни митинги в Истанбул, на които обвини опозицията, че работи с президента на САЩ Джо Байдън, за да го свали, като същевременно направи и последен призив преди най-голямото предизвикателство за неговото 20-годишно управление, информира Ройтерс.

Проучванията показват, че Ердоган изостава от основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу ден преди едни от най-важните избори в съвременната история на Турция. Ако обаче нито един от тях не спечели повече от 50% от гласовете и си осигури категорична победа, вотът ще отиде на балотаж на 28 май.

Гласоподавателите също така ще изберат нов парламент, вероятно в напрегната надпревара между Народния алианс, включващ консервативната партия на Ердоган с ислямистки корени, националистическата MHP и други, и Националния алианс на Кълъчдароглу, съставен от шест опозиционни партии, включително неговата светска Републиканска народна партия, създадена от основателя на Турция Кемал Ататюрк.

Изборните пунктове Групите ще бъдат отворени в 8 часа сутринта и ще затворят в 17:00 часа. А още в неделната вечер ще може да се прогнозира дали ще има балотаж за президентския пост.

Кампанията на Ердоган през последния месец се съсредоточи върху постиженията на неговото правителство в отбранителната промишленост и инфраструктурните проекти, както и твърдението му, че опозицията ще отмени подобно развитие.

Една от неговите опорни точки в изявленията беше, че опозицията получава заповеди от Запада и че ще се преклони пред желанията на западните нации, ако бъде избрана.

На митинг в истанбулския квартал Умрание Ердоган припомни коментари, направени от президента на САЩ Джо Байдън и публикувани от New York Times през януари 2020 г., когато той водеше кампания за Белия дом. По това време Байдън каза, че Вашингтон трябва да насърчи опонентите на Ердоган да го победят на изборите, като подчерта, че той не трябва да бъде свален с преврат.

Байдън даде заповед да бъде свален Ердоган, знам това. Всички мои хора знаят това“, заяви 69-годишният Ердоган. „Ако това е така, тогава бюлетините утре ще дадат отговор и на Байдън“, добавя той, цитиран от Ройтерс.

Ердоган разкритикува Кълъчдароглу и за коментарите му за Русия, като нарече Москва важен партньор за Турция. „Русия е един от най-важните ни съюзници по отношение на селскостопанските продукти“, коментира настоящият президент.

Западните съюзници на Турция бяха раздразнени от по-близките връзки между Анкара и Москва по времето на Ердоган. Турция е член на НАТО, който стои твърдо зад Киев, откакто Москва нахлу в съседката си миналата година, но Анкара не е наложила санкции на Русия.

Кълъчдароглу заяви пред Ройтерс тези дни, че партията му има конкретни доказателства за отговорността на Русия за пускането на „дълбоко фалшиво“ онлайн съдържание преди изборите, без обаче да представи доказателства, които да бъдат проверени, изтъква агенцията. Той добавя обаче, че ако спечели президентския пост, ще запази добрите връзки на Анкара с Москва.

Очакването и вълнението са високи сред турците в навечерието на вота, като някои са загрижени за нарастващото напрежение, дори за евентуално насилие, когато излязат резултатите. Въпреки че имаше опасения как Ердоган може да реагира, ако загуби, президентът заяви, че ще приеме изхода от изборите, независимо от резултата.

Кълъчдароглу, 74-годишен бивш държавен служител, не проведе митинг в събота, но посети мавзолея на Ататюрк в Анкара, придружен от тълпи от негови поддръжници, всеки от които носеше по един карамфил за мавзолея, информира още Ройтерс.

Агенцията отбелязва още и усилията на президента Ердоган да спечели вота, обвинявайки опозицията в сътрудничество с кюрдските екстремисти и тези, които Анкара смята за отговорни за опита за преврат през 2016 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"