fbpx

ЕС напът да определи ценови таван на руския петрол, остават споровете за таван на газа

Страните от Европейския съюз ще разгледат в петък вечерта предложение за горна граница на цената на газа, малко по-ниска от предложението на Брюксел, което някои смятат за твърде високо, като някои страни от съюза настояват за още по-ниска граница, показват документи, цитирани от Ройтерс. Целта е съгласието да бъде постигнато до 13 декември.

Припомняме, миналата седмица Комисията предложи горна граница на цената на газа, която ще влезе в сила, ако цената на газа за първия месец в Title Transfer Facility (TTF) надвиши 275 евро ($289) за мегаватчас за две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната стойност за втечнен природен газ цена за 10 дни.

Някои страни критикуваха предложението на ЕС, включително изтъквайки, че е проектирано с толкова висока цена и с толкова строги критерии, че таванът никога няма да бъде задействан.

Тази вечер страните ще разгледат преработено предложение от Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, което ще намали лимита до 264 евро/MWh и ще изисква цените да останат над това ниво в продължение на пет търговски дни, вместо две седмици, до задействайте на ограничението.

Но страните все още не са съгласни дали изобщо да поставят таван на цените, докато поне пет страни настояват за още по-нисък таван.

В документ, споделен с други държави-членки на ЕС тази седмица, Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения предложиха две опции: или много по-ниска фиксирана горна граница на цените от 160 евро/MWh, или „динамична горна граница на цените“, която може да варира в зависимост спрямо съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко държави, включително Германия и Холандия, обаче предупреждават, че ограничаването на цените може да затрудни Европа да привлече така необходимите доставки на газ от световните пазари.

Цените на газа в ЕС скочиха тази година, тъй като Русия намали доставките на газ за Европа след нахлуването си в Украйна, което накара правителствата да похарчат стотици милиарди евро, за да смекчат икономиките си от скока на енергийните разходи.

Междувременно правителствата на ЕС се споразумяха да наложат таван на цената на руския морски петрол в размер на 60 долара за барел. Ще има и механизъм за коригиране, за да поддържа горната граница на цената поне 5% под стойността на петрола на световните борси.

Споразумението все още се нуждае от писмено одобрение от всички правителства на ЕС.Полша, която настояваше таванът да бъде възможно най-нисък, до четвъртък вечерта не потвърди дали ще подкрепи сделката, по думите на дипломат, цитиран от Ройтерс.

Първоначалното предложение на страните от групата на седемте беше за таван на цената от $65-$70 за барел без механизъм за корекция.

В момента руският суров петрол сорт Уралс се търгува под тази цена (60 золара), което накара Полша, Литва и Естония да настояват за още по-нисък таван.

В документа се казва, че ще се прилага 45-дневен “преходен период“ за кораби, превозващи суров петрол с руски произход, който е бил натоварен преди 5 декември и разтоварен на крайната си дестинация до 19 януари 2023 г.

Корабните и застрахователни фирми в света са базирани в страните от Г-7, таванът на цените би затруднил много Москва да продава петрола си на по-висока цена. Представителят на Г-7 изрази оптимизъм, че ЕС също ще постигне споразумение за таван на цените и изключения за руски рафинирани петролни продукти преди 5 февруари, когато влиза в сила забраната на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"