fbpx

Еврокомисията с глобален проект за обновяване на електрическите мрежи в ЕС

Европейската комисия е изготвила планове за увеличаване на инвестициите в електрическите мрежи на Европа, включително десетки проекти, предназначени за приоритетен достъп до разрешителни и финансиране от ЕС, показва проектодокумент, цитиран от Ройтерс.

Европа ще трябва да инвестира 584 милиарда евро, за да обнови своите електрически мрежи през това десетилетие, сочат оценки на Европейския съюз. Много мрежи са на десетилетия и трябва да бъдат адаптирани от традиционния модел на големи електроцентрали на изкопаеми горива към вятърна и слънчева енергия.

За да даде тласък на инвестициите в мрежата, Комисията ще предложи план в близките дни.

В предварителния документ, видян от Ройтерс, се казва, че Брюксел ще предостави статут на „проекти от общ интерес“ на 68 електроенергийни проекта, като им предостави достъп до по-бързи разрешителни и определени фондове на ЕС. Десетина от проектите са за съхранение на енергия.

Мрежите трябва да се адаптират към по-децентрализирана, цифровизирана и гъвкава електрическа система с милиони слънчеви панели на покрива и местни енергийни общности, споделящи ресурси“, се казва в проекта.

Брюксел също така ще работи с инвеститори, регулатори и кредитни агенции, за да улесни мрежовите проекти с осигуряване на заеми, собствен капитал и гаранции, като същевременно проучва нови инструменти за финансиране с Европейската инвестиционна банка.

Европейската електрическа индустрия предупреждава, че електрическите мрежи се превръщат в пречка за осигуряването на чиста енергия, тъй като мрежите не се обновяват достатъчно бързо, за да се справят с всички проекти за възобновяема енергия, чакащи да бъдат включени в мрежата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"