fbpx

Еврокомисията с осми пакет санкции, удрят руския петрол и търговия

Европейската комисия подготви и предложи осми пакет санкции срещу Русия.

По думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен това се прави заради ескалацията на войната в Украйна, както и фиктивните референдуми, организирани в териториите, окупирани от Русия. По думите й, това е незаконен опит за заграбване на земя и насилствена промяна на международните граници.

Ние не приемаме фалшивите референдуми, нито каквато и да е анексия в Украйна. И ние сме решени да накараме Кремъл да плати за тази по-нататъшна ескалация. Така че днес ние заедно предлагаме нов пакет от остри санкции срещу Русия, заявява фон дер Лайен.

Тя се съсредоточава в изявлението си върху втората и третата част от санкциите (първата е разширяване списъка на санкционирани лица и организации)

Еврокомисията предлага правна основа за определяне таван на цените на руския петрол. Това е на фона на влизащите на 5 декември мерки, забраняващи вноса на морския руски суров петрол в Европейския съюз. Припомня се, че страните от Г-7 вече са приели принципно налагането на такова ценово ограничение.

Брюксел иска и допълнително ограничаване на търговията. По този начин ние изолираме и удряме икономиката на Русия още повече, затова предлагаме нови забрани за внос на руски продукти, изтъква фон дер Лайен. По думите й това ще лиши Русия от допълнителни 7 милиарда евро приходи.

Предлага се и разширяване списъка с продукти, които вече не могат да се изнасят в Русия. Целта е да се лиши военният комплекс на Кремъл от ключови технологии. Това включва допълнителни авиационни артикули или електронни компоненти и специфични химически вещества. Тези нови забрани за износ допълнително ще отслабят икономическата база на Русия и ще отслабят нейния капацитет за модернизация.

Брюксел иска още допълнителни забрани за предоставяне на европейски услуги на Русия и забрана гражданите на ЕС да участват в ръководните органи на руските държавни предприятия. Русия не трябва да се възползва от европейските знания и опит.

В заключение фон дер Лайен информира, че Еврокомисията засилва усилията си за преодоляване на заобикалянето на санкциите, като добавя нова категория. В тази категория ще може да бъдат включвани лица, ако заобикалят санкциите. Например, ако купуват стоки в Европейския съюз, пренасят ги в трети страни и след това в Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"