fbpx

Еврокомисията забавя тавана на газовата цена, „пипа“ единствено ценообразуването на TTF

Европейската комисия е готова да предложи нова набор от спешни мерки за справяне с високите цени на енергията, но проектопредложенията предполагат, че те няма да включват незабавно ограничаване на цените на газа, тъй като страните от ЕС остават разделени по този въпрос, съобщава Ройтерс.

Новият проект, видян от агенцията, е последното усилие на Европейския съюз да се справи със скока в цените на енергията и кризата в доставките на горива, които обхванаха Европа, след като Русия спря газовите потоци след нахлуването си в Украйна.

Комисията ще предложи ЕС, като „последна мярка“, да определи временна „максимална динамична цена“ за търговията с газ в Нидерландския газов хъб на Title Transfer Facility (TTF), който служи като референтна цена за европейски газ търговия.

Други центрове за търговия с газ в ЕС ще бъдат свързани с тази цена чрез „динамичен ценови коридор“, според проектодокумента, който може да претърпи и промени преди да бъде публикуван. Мярката не трябва да засяга сигурността на доставките на газ в ЕС, да предизвиква увеличаване на използването на газ или да нарушава функционирането на газовите пазари, се казва в него.

Ходът за ограничаване на цените на газа TTF ще изисква отделно предложение от Брюксел и изисква одобрение от страните от ЕС.

Пакетът на ЕС едва ли ще успокои всички 27 страни от ЕС – чиито лидери ще обсъдят предложенията на среща на върха на 20-21 октомври. Повечето държави от ЕС призоваха Комисията спешно да предложи таван на цената на газа, но не са съгласни с неговия дизайн.

Комисията и страни, включително Германия и Холандия, предупредиха, че ограничаването на цените на газа може да има обратен ефект, ако накара страните от ЕС да се борят за привличане на доставки от световните пазари през зимата на фона на оскъдните руски обеми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"