fbpx

Европейска банка „спаси“ руския петролен транзит към Централна Европа

Европейска банка се е съгласила да обработи плащане за транзита на руски петрол през Украйна, като по този начин елиминира причината за спрените миналата седмица доставки на петрол за Централна Европа, съобщават от словашката рафинерия Slovnaft, цитирана от Ройтерс.

Плащането, ако бъде потвърдено от всички страни, ще бъде стъпка към възстановяване на петролните потоци към Чешката република след едноседмично прекъсване и също така ще създаде условия за бъдещи плащания за транзит към региона.

Във вторник руският тръбопроводен монополист Транснефт заяви, че доставките по тръбопровода Дружба са спрени за Чешката република, Унгария и Словакия от 4 август, тъй като западните санкции му пречат да плаща транзитни такси на украинската транзитна компания Укртранснафта.

Потоците към Унгария и Словакия бяха рестартирани в сряда, след като унгарската рафинерия MOL и нейното словашко подразделение Slovnaft намериха решение, като сами платиха таксата на украинската транзитна компания Ukrtransnafta, но доставките за Чешката република не са възобновени.

Според нашата информация банката е преразгледала първоначално блокираното плащане между транзитните компании за таксата и в крайна сметка го е приела“, информира говорителят на Slovnaft Антон Молнар, като по думите му това може да бъде дългосрочно решение.

Друг източник на Ройтерс посочва, че плащането е било деблокирано от базираната в Холандия банка ING и че потоците към Чехия трябва да се възобновят до събота. За момента ING отказва коментар.

Руската Транснефт заяви, че плащането за транзита на петрол до Чешката република е достигнало до банката и че се очаква потвърждение от Украйна.

Очакваме потвърждение от Ukrtransnafta за прехвърлянето на средства, за да започнат доставките към Чешката република“, казва за „Новости“ Игор Дьомин, помощник на президента на Transneft.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"