fbpx

Еврото слезе до 20-годишно дъно спрямо долара

Еврото потъна до най-слабото си ниво от края на 2002 г. спрямо долара, тъй като скокът в цените на природния газ възобнови притесненията за икономиката на еврозоната, а данните показват, че растежът на бизнеса в региона рязко се е забавил през юни, съобщава Ройтерс.

Новината, че норвежки офшорни работници са започнали стачка, която ще намали добива на нефт и газ, засили опасенията за недостиг на енергия в Европа.

Еврото се понижи с цели 1,3% спрямо долара до 1,0281 долара, най-слабото от декември 2002 г. Спрямо швейцарския франк то падна с 0,9% до 0,9925 франка, най-ниското му ниво от 2015 г. насам.

Индексът на долара скочи с 1,1% до 106,26 – връх от две десетилетия за валута, която инвеститорите бързат да купуват по време на остра икономическа несигурност.

Всички се подготвят за спирането на Северен поток и Русия вече сигнализира, че ще използва това като оръжие. Така че това наистина удря конкурентоспособността на германското производство“, коментира Джордан Рочестър, валутен анализатор в Nomura, цитиран от Ройтерс.

Данните от проучването във вторник показаха, че растежът на бизнеса в еврозоната се е забавил допълнително миналия месец, а прогнозните индикатори предполагат, че регионът може да отбележи спад през това тримесечие, тъй като кризата с разходите за живот прави потребителите предпазливи.

След като икономическите страхове се разпространиха на пазарите, цените на петрола паднаха. Фючърсите на суровия петрол Brent отслабнаха с 1,53% до $111,76 за барел, след като по-рано се търгуваха нагоре.

Спот златото падна с 0,6% до $1798 за унция, а биткойн загуби 2,4% до $19 720.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"