fbpx

Заради добър икономически растеж ЕК ни реже пари от Плана

Финансовото министерство потвърди, че ЕК намалява с 578 милиона евро средствата, които безвъзмездно трябва да получим по Плана за възстановяване.

Обяснява се, че промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки, изтъкват от ведомството на Асен Василев.

В съобщението се опровергават и думи на бившия премиер и лидер на ГЕРб Бойко Борисов, който по-радно днес заяви, че настоящото правителство, както и служебното, са провалили Плана за възстановяване, като се губят милиарди от некадърност и безотговорност.

От МФ коментират, че са напълно съгласни с определението „некадърност и безотговорност“, но то се отнася за правителството на Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Именно в подписаната от последното правителство на ГЕРБ правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г.

Изтъква се още, че преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"