fbpx

Фалшиви инвестиционни посредници мамят по телефона, предупреждава КФН

За зачестила активност на телефонни измами от нелицензирани инвестиционни посредници, предупреждава Комисията за финансов надзор (КФН) в съобщение на сайта си.

Бъдете внимателни, ако някой се обади на личния ви телефон, като предлага бързи печалби в големи размери, обещава доходност от 50%–100% и то с абсолютна сигурност, призовавт от КФН.

В кратък анализ на действията на мнимите инвестиционни посредници се посочва, че те настояват за взимане на бързо решение, за откриване на сметка и депозиране средства при първа възможност, още същия ден.

Веднага трябва да се направи проверка за истинността на посредника. На страницата на КФН може да се проверят имената на лицензираните инвестиционни посредници в „Регистри и справки“, „Електронен регистър и картотека“ – „Инвестиционни посредници“. Имената могат да бъдат проверени и в Търговския регистър.

Като индикация за това, че потенциалният инвеститор може да е обект на измама, е обстоятелството, че наименованието на дружеството, посочено в договора като инвестиционен посредник, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се различава от наименованието на дружеството, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства.
КФН посочва и конкретни наименования – „ИНТЕРНЕШАНЪЛ МЕНИДЖМЪНТ БРОКЕРС“ООД (предишно наименование „АЛТЕРНАТИВА ФАЙНEНШЪЛ“ ООД), „АЛТЕРНАТИВА ЕКУИТИС“ ЕООД, „ФАЙНЕНШЪЛ РИПОРТИНГ“ ЕООД, както и за всякакво друго дружество с наименование, което съдържа думата „алтернатива“. Всички изброени дружества НЕ РАЗПОЛАГАТ и НИКОГА НЕ СА РАЗПОЛАГАЛИ с лиценз да извършват дейност като инвестиционни посредници, подчертават от комисията.

С оглед на това тези дружества нямат право да получават нито от частни, нито от юридически лица парични суми с цел инвестирането им във финансови инструменти. Електроните страници на горепосочените дружества са: https://afh.bg/ и https://imb-bg.com/.
Всеки, който проявява интерес към финансови, инвестиционни инструменти, може да се запознае с 10-те признака, по които да разпознае лицензирания от нелицензирания инвестиционен посредник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"