fbpx

Фериботът Русе-Гюргево тръгва отново

Фериботната линия Русе – Гюргево възобновява дейността си, като се очаква това да се случи не по-късно от месец юни 2022 г. Целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния, става ясно от разговорите между министъра на транспорта Николай Събев и вицепремиера Гроздан Караджов с вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндияну.

„През месец март ще бъдат изработени протоколи и регламенти за уеднаквяване на процедурите по преминаване на двата гранични пункта, така че престоят на превозни средства на и около ГКПП да се съкрати чувствително“, заявява министър Събев.

Гроздан Караджов пък съобщава, че е започнало обследване и предстои сериозен ремонт на българската част от Дунав мост, където тримата министри се срещнаха.

Става ясно още, че двете страни ще изведат като равностойни приоритети изграждането на втори мост над Дунав в района на Русе – Гюргево, и удълбочаването на коритото на реката по цялото протежение на българо-румънската граница, така че да се постигне пълен капацитет за корабоплаване 365 дни в годината.

Изтъква се, че тези теми са описани в меморандума от март 2019 г., по който изобщо не е работено досега. Страните са се съгласили работните групи да заседават минимум 1 път месечно, а министрите да се виждат на всеки 3 месеца, за да следят отблизо прогреса на проектите.

Николай Събев е предложил той и румънския му колега да се ангажират лично с патронажа на работните групи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"