fbpx

Френските работодатели затягат контрола на хоумофиса на служителите си

Все повече френски работодатели се стремят да контролират хоумофис работата на своите служители. За това те използват различни инструменти, като наблюдение на пощата, следене на сърфирането в интернет и др., съобщава Franceinfo.

Моделът идва от САЩ още от самото начало на Ковид-кризата. Работодателите инсталират специални програми на служебните компютри, които им позволяват да следят какво точно правят служителите им докато са хоумофис.

Една такава програма например е Perfect Surveillance Tool, която струва 940 евро на компютър. Според анкета, направена от специалиста по корпоративен софтуер наречен Vmware, 63% от френските предприятия са въвели или предвиждат въвеждането на инструменти с цел засилването на контрола над своите служители, които работят от къщи. Тук става дума за наблюдение от разстояние.

Най-често прилаганият метод е наблюдение на електронната поща. В 37% от компаниите това се прави. На второ място е наблюдението върху сърфирането в интернет – прилагат го 36% от компаниите. Използва се също и видео наблоюдение в една четвърт от случаите. Изрично се подчертава, че това става под контрола на Cnil – националната комисия за информатика и свободи (френската комисия за защита на данните). Има също решение, което широко се прилага в САЩ – софтуер, който записва натискането на клавишите. Това се използва в 20% от предприятията.

Служителите са недоволни

В предприятията, които прилагат системи за наблюдение се регистрира увеличаване на процента на напусналите, а той е и по-висок, отколкото в сходни предприятия, които се въздържат от въвеждане на контрол. При липсата на прозрачност и при произволно измерване на производителността, работодателите рискуват да подкопаят доверието на работниците си.

В същото време все повече предприятия подписват договори, в които се регламентира работата от вкъщи. Така се наблюдават две тенденции, които изглеждат противоречиви. От една страна има отлив от практиката на home-office. През септември само 21% от наетите са работили от вкъщи поне един ден седмично. Това е спад със 7% в сравнение с април.

От друга страна Министерството на труда отбелязва, че броят на договорите, включващи home-office е скочил с 2700, което е ръст от 37% в сравнение с цялата 2020 г., макар че годината още не е приключила. Половината от тези договори предвиждат поне два дена седмично работа от вкъщи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"