fbpx

Световният туризъм очаква 1.8 трилиона евро загуби през 2021-ва

Ограниченията, свързани с пандемията Ковид-19 засягат тежко туристическия сектор. Според Световната организация по туризъм (СОТ) възстановяването на дейността е бавно и нестабилно.

Предвиждат се 1 800 млрд. евро загуби за отрасъл тази година, съобщава Franceinfo. Оценката е направена преди появата на новия вариант на Ковид-19 Омикрон. Тя практически е идентична със загубите, реализирани през 2020 година, което означава, че за СОТ ситуацията е напълно непредвидима. Според организацията, отрасълът не е защитен от опасности, които могат да доведат до „големи икономически щети“. Тя счита, че пътуванията на чужди туристи в страните с традиционно развит туризъм ще останат и тази година със 75% по-малко, отколкото преди пандемията.

Равносметката от третото тримесечие, преди появата на Омикрон, показва, че някои карибски острови и повечето средиземноморски дестинации бележат активност, която понякога надхвърля равнището от 2019 г. За сметка на това някои страни, предимно в Азия и Тихоокеанкия район, практически не са приемали туристи. Възможностите за приемане на чужди туристи са функция от ограниченията за придвижване, процентът на ваксинираните, доверието на пътуващите. Тези елементи обуславят възстановяването, но разпространението на новия щам би трябвало рязко да измени ситуацията.

Почти 50 страни са затворени за туризъм

Днес 46 страни са затворени за туристите, което е една пета от дестинациите. Перспективите въобще не са обнадеждаващи и СОТ не се наема да прави прогнози за догодина. Освен това към процента на ваксинираните, който е различен за отделните страни, и появата на Омикрон, се прибавя и скокът на цените на петрола, което увеличава разходите за пътуване.

Изправена пред тази ситуация, организацията настоява за координирани действия от всички страни. 160-те й държави членки ще трябва да обсъждат тези проблеми по време на срещата им тази седмица в Мадрид.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"