fbpx

Нараства производството на етанол за сметка на захарта

С нарастването на цените на етиловия спирт намалява производството на захар и запасите са на най-ниското си равнище за последните 10 години, съобщава RFI.

Тази година една четвърт от реколтата от захарно цвекло във Франция ще бъде преработена в етанол. В Бразилия 55% от захарната тръстика ще отиде за неговото получаване, а в Индия, където досега производството на това биогориво практически не съществуваше, ще бъдат отделени 7% от реколтата, като се предвижда това число да бъде утроено през следващите две години.

Поради засиленото търсене, цената непрекъснато се покачва. Това се дължи на факта, че на етанола се гледа като на алтернатива на скъпия петрол.

Запасите от захар са най-ниските за последните 10 години

В момента цената на етиловия спирт на спот пазарите (продажба при незабавна доставка) е 120 евро за хектолитър, при средни равнища от 60-70 евро. Затова той става особено привлекателен за захарните заводи. А захарта е най-добрата суровина за производството на етанол. В резултат запасите от захар в Европа и света са на най-ниското си равнище от 10 години насам. Съответно и цените са най-високи, тъй като търсенето не отслабва.

Това, което би променило ценовото равнище е спадането на цената на петрола, което ще доведе до намаляването на интереса към етанола и съответно до повече захар на пазара. В тази посока действа и обявената от Бразилия кампания за извънредно увеличаване на производството на захар.

Но това няма да е достатъчно за обръщане на тенденцията, защото разходите за енергия, които също са вного високи, деформират допълнително пазара. Те оказват особено голямо влияние върху страните производителки на захарно цвекло. Въздействието им върху производителите на захарна тръстика е по-малко, тъй като меласата – отпадъчен продукт при производството на захар, се използва за добив на електроенергия. От друга страна, тръстиката се нуждае от много торове, а тъй като тяхната цена се увеличи три пъти и тук производствените разходи остават твърде високи.

Последствията от това са, че по-голямата част от производителите не печелят повече въпреки голямото повишаване на цените. В Европа много фермери няма за засеят по-големи площи догодина, даже може би малко по-малко, смята Тимоте Масон, генерален секретар на Световната асоциация на производителите на цвекло и захарна тръстика. Това се дължи на факта, че в Европа захарта е продадена чрез предварителни договори, които са сключени преди месеци и не са индексирани съобразно актуалните цени. Това съществено намалява мотивацията на производителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"