fbpx

Футболният хит Мароко и въпросът за икономическото развитие и спортните постижения

Полуфиналът на Световното първенство по футбол ще противопостави Франция и Мароко. Класирането на една развиваща се страна на този етап от състезанието е нещо изключително рядко. Свързан ли е този успех с икономическото развитие на кралството, анализира RFI.

Връзката между икономическото развитие и футболните постижения е много силна, показва проучване, проведено от спортните икономисти Стефан Шимански и Мелани Краузе, обхващащо периода 1950-2014 г. Тяхното заключение е, че страни с дългогодишен опит във футбола, високо ниво на развитие и с голямо население имат експертизата и финансовите средства да открият и обучат талантите. Те са в най-добра позиция да спечелят състезанието. Чрез този обобщен портрет ние веднага разпознаваме великите футболни нации в Европа и Южна Америка. Следователно, за присъединяването към този елит, е необходима комбинацията на всички тези характеристики.

Мароко притежава някои от тях

Страната е с бурно демографско развитие. Тя брои 37 млн жители, от които 4 млн живеят в чужбина. Преобразуванията в икономиката продължават вече 20 години и тяхната насоченост е развиването на експортно-ориентирана индустрия. И логично това се отразява положително и на футбола. Доказателство за това е футболният тренировъчен център, способен да си съперничи с европейските си еквиваленти. Разходите за него възлизат на 13 милиона евро, което е голяма инвестиция, съпоставено с нивото на развитие на страната. Академията Мохамед VI е създадена през 2009 г. с цел да обучава бъдещи играчи за националния отбор. Тя отчасти изпълни задачата си през тази година, тъй като повечето от футболистите, присъстващи в Катар, идват от това училище за високо спортно майсторство.

Могат ли мароканците да мечтаят за финала?

След като победиха големи футболни сили като Белгия, Испания и Португалия, те имат всички основания да вярват в това. Но историята на Световната купа ни учи, че когато една развиваща се страна достигне до този етап, преодоляването на нови препятствия става все по-малко вероятно. Защото, ако Мароко елиминира Франция, пак ще има друга велика футболна нация, която да победи: Аржентина.

Това е сравнимо с пропастта, която разделя нововъзникващите от развитите икономики. Преминаването ѝ често изглежда непостижимо. През тази година поредица от кризи като Ковид-19, сушата, а сега и инфлацията, рязко забавят ръста на мароканската икономика и я връщат години назад по отношение на борбата с бедността.

Франция, големият фаворит на полуфинала, също така е един от най-големите икономически партньори на кралството

Франция е най-големият инвеститор в Мароко, а Мароко е най-големият бенефициент на помощта, предоставена от Френската агенция за развитие. Но това привидно икономическо „подчинение“ не е вечно. Както и на футболния терен, линиите се движат между двете врати. В Субсахарска Африка, където Мароко е много активен, той се възприема, правилно или не, като конкурент на Франция. Мароканците доминират, например, в банковия сектор, който преди беше контролиран от френски институции.

В областта на отбраната и съпътстващите я индустрии Рабат разчита на сближаването си с Израел, за да развие силен експортен сектор. Наистина има икономически мач между бившата колониална сила и новия играч средна категория на континента. Париж предприе мерки и наскоро назначи нов посланик в Рабат с опит в икономическите въпроси. Кристоф Лекуртие дотогава беше президент на Business France, структурата, отговорна за засилването на присъствието на френски компании в чужбина. Но теренът в сряда вечер е място за спорт и нека по-добрият победи!




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"