fbpx

Г-7 готвят обща позиция срещу „икономическата принуда“, използвана от Китай

Лидерите на страните от Г-7 са готови да обсъдят загрижеността си относно използването на „икономическа принуда“ от страна на Китай в сделките му в чужбина. Това ще бъде част от тяхното по-голямо съвместно изявление следващата седмица, коментира американски представител, запознат с дискусиите, цитиран от Ройтерс.

Изявлението, вероятно част от цялостното комюнике, което ще бъде публикувано от лидерите по време на срещата на върха на 19-21 май в Хирошима, Япония, се очаква да бъде съчетано с по-широко писмено предложение за това как седемте развити икономики ще работят заедно, за да се противопоставят на “ икономическа принуда“ от всяка държава.

В основното изявление на Г-7 е планирано да включва „раздел, специфичен за Китай“ със списък с опасения, сред които „икономическа принуда и друго поведение, което видяхме конкретно от Китайската народна република“, изтъква източникът на Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън постави Китай във фокус на външната си политика, като работи, за да не позволи напрегнатите и конкурентни отношения да се превърнат в открити конфликти, включително за самоуправляващия се Тайван. Г-7, която включва също Канада, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство, е тясно свързана икономически с Китай, най-големият износител в света и ключов пазар за много от компаниите на седемте държави.

Миналия месец Китай нарече изявление на външните министри на Г-7, което засяга подобни теми, „пълно с арогантност и предразсъдъци срещу Китай“ и подаде жалби до тазгодишния домакин на Г-7, Япония.

При предшественика на Байдън, президентът Доналд Тръмп, изявленията на Г-7 често предлагаха само бегло споменаване на въпроси, свързани с Китай. Администрацията на Байдън настоя за по-директни изявления.

Съвместното изявление, публикувано от всички лидери на Г-7 всяка година, има за цел да сигнализира, че силните държави са съгласни по редица политически и икономически въпроси. Членовете на Г-7 също ще поддържат перспективата за по-нататъшно сътрудничество с Китай в области като климата.

„Ние не сме за отделяне на икономиката на САЩ и Китай, ние сме за намаляване на риска, ние сме за диверсификация“, коментира американският служител, като по думите му този принцип е много обединяващ.

Преговорите относно точния език на съвместните декларации на лидерите все още подлежат на дипломация и коригиране, преди да бъдат публикувани по време на срещата на върха.

Срещата на Г-7 ще бъде тест за това, доколко членовете, всички богати демокрации, могат да се споразумеят за общ подход към Китай, втората по големина икономика в света.

Условията за Китай бяха основна тема на разговорите, които в момента се водят от финансовите лидери на Г-7 в Ниигата, Япония, където те се съсредоточиха върху намаляването на „прекомерната зависимост“ на веригите за доставки на техните страни от китайското производство, включително чрез партньорство с ниско- и страни със среден доход.

Някои членове на Г-7 обаче са скептични относно обединяването около контрол върху изходящите инвестиции в Китай. Политиките се изготвят отчасти, за да помогнат за отказ на военния достъп на Китай до инструменти, които може да използва, за да спечели технологично превъзходство, и мнозина в администрацията на Байдън ги виждат като допълнение към контрола върху износа, ограничаващ достъпа до някои полупроводници, които имат същата цел.

„Разбира се, всеки член на Г-7 до известна степен ще извърви своя собствен път към Китай и въпреки това има набор от принципи, които обединяват Г-7 в общ подход към Китай“, казва още американският служител.

Пътувайки за финансовата среща на Г-7 в Япония, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в четвъртък, че Китай очевидно е използвал икономическа принуда спрямо Австралия и Литва, припомня Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"