fbpx

Г-7 няма да променя ценовия таван за руския петрол

Г-7 ще запази ценовия таван от 60 долара за барел за морския руски петрол, въпреки нарастващите световни цени на суровината и призивите на някои страни за по-ниска горна граница, с цел ограничаване приходите на Москва, съобщава Ройтерс.

Г-7 и Австралия взеха решение да запазят тавана през последните няколко седмици след преразглеждане на цената от 60 долара – определена през декември с цел да се намали способността на Москва да финансира войната си в Украйна, информира представител на коалицията, пожелал ананоминсот.

Това решение идва след четири седмици на покачване на цените на петрола, подпомогнати от намалението на добива, обявено от ОПЕК+, както и от възстановяването на потреблението в Китай. Пазарът се консолидира и в понеделник, 17 април, като фючърсите на Brent и американския суров петрол се задържаха над 80 долара за барел.

Руският суров петрол се продава с отстъпка от около 30 долара спрямо сорта Брент, добавя източникът на Ройтерс.

Представители на коалицията заключават, че таванът на цените работи за ограничаване на руските приходи, като същевременно поддържа стабилността на енергийния пазар, но изтъкват, че ще продължат да се координират, за да осигурят ефективен мониторинг и прилагане.

Коалицията също така ще засили усилията си за борба с избягването на тавана на цените и санкциите, наложени на Русия, включително използването на измамни практики за достъп до застраховки и други коалиционни услуги за петрол, търгуван над тавана.

Членовете на коалицията планират да разработят насоки, с които да помогнат на доставчиците на услуги да идентифицират случаите на укриване, сред които манипулиране на проследяването на местоположението на корабите или грешки при описване на разходите за доставка, товари, митници и застраховки отделно от самия петрол.

Източникът на Ройтерс отбелязва, че неотдавнашен доклад на Международната енергийна агенция (МАЕ) заключава, че режимът на санкции на Г-7 е бил ефективен, „като не ограничава глобалните доставки на суров петрол и продукти и същевременно ограничава способността на Русия да генерира приходи от износ“.

МАЕ изтъква, че приходите от петрол на Русия през март са се увеличили с 1 милиард долара месечно до 12,7 милиарда долара, но все още са с 43% по-ниски спрямо година по-рано.

Руският износ на суров петрол е с постоянно ниво от над 3 милиона барела на ден и световните пазари са стабилни, казва още представителят на Г-7.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"