fbpx

G7 и ЕС обмислят два ценови тавана за руските петролни продукти

Коалицията между G7 и страните от ЕС ще се стреми да определи две горни граници на цените на руските рафинирани продукти през февруари – едната за продуктите, които се търгуват с премиум цени спрямо суровия петрол, а другата за тези, които се търгуват с отстъпка, коментира източник от G7, цитиран от Ройтерс.

Припомня се, че ЕС и G7 въведоха горна граница от 60 долара за барел на руския суров петрол от 5 декември, в допълнение към ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

От 5 февруари коалицията също така ще наложи тавани на цените на руски продукти, като дизел, керосин и мазут, за да намали допълнително приходите на Москва от износа на енергия и способността й да финансира инвазията си в Украйна.

Но ограничаването на цените на руските петролни продукти е по-сложно от определянето на ценова граница само за суровия петрол, тъй като има много петролни продукти и цената им често зависи от това къде се купуват, а не от това къде се произвеждат, коментира източникът на Ройтерс.

За пример се посочват дизелът и керосинът, които обикновено се търгуват с надценка спрямо суровия петрол, докато мазутът се продава с отстъпка, затова именно се обмислят два ценови тавана.

Междувременно по-рано днес от руското енергийно ведомство съобщиха, че Москва обмисля да премахне отстъпката, с която през последната година се търгува руският суров петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"