fbpx

Гърция кани германските пенсионери да изкарат зимата на топло

Гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас е поканил по-възрастните германци да презимуват в Гърция – „далече от кризата“ с ръста на инфлацията и заплахата от дефицит на електроенергията.

„Есента и зимата, ние гърците, ще се радваме да приветстваме германските пенсионери, които искат да вкусят от средиземноморската зима, гръцкото гостроприемство, мекото време и качествените услуги“, заявява Кикилиас пред изданието Bild, цитирано от „Новости“.

Към призива се присъединява и кметът на един от най-хубавите градове на о-в Крит – Хания: „Каним всеки германец, който иска да дойде при нас зимата и да живее тук, далеч от кризите“, заявява Панайотис Симандиракис. „Нито един германец няма да замръзне в Гърция“, добавя градоначалникът.

Отбелязва се, че в Германия, на фона на енергийната криза, са се повишили сериозно цените на електроенергията.

„Новости“ припомнят обявеното от Газпром в средата на юни, че могат да доставят по Северен поток 1 само 67 млн. куб. метра газ дневно при договорени обеми от 167 млн. Причината е известната вече „сага“ с турбината, която бе задържана от Канада след ремонт. Любопитно е, че сега, когато канадската страна се съгласи да изпрати ремонтираното съоръжение в Европа, руската газова компания намери друг предлог, с който да постави под съмнение своевременното възобновяване на нормалните доставки.

Германия не е готова да се лиши от руския газ, тъй като не притежава инфраструктура за внос на втечнен газ. Те в момента се изграждат, но това ще отнеме повече време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"