fbpx

Гърция с най-много високо квалифицирани работещи от трети страни, за България данни няма

Работещите в страните от ЕС чужденци са по-склонни от гражданите в конкрeтната държава да бъдат свръхквалифицирани* за работата си, сочи проучване на Евростат.

Данните показват, че процентът на свръхквалификация в ЕС през 2019 г. е поделеk, както следва – 44% са граждани извън ЕС, 33% за граждани на други държави-членки на съюза и 21% за граждани на конкретната държава.

Най-висок дял на свръхквалифицираните работници от държави извън ЕС е регистриран в Гърция (78%), следвана от Италия (68%) и Испания (62%).

За гражданите на други държави-членки на ЕС най-висок е делът на свръхквалифицираните работници

В Италия, Испания и Кипър (по 50%) пък работят най-много високо квалифицирани кадри, които са граждани на други страни от съюза. В държавите-членки на ЕС делът на свръхквалифицираните заети, които работят в страните си е най-висок през в Испания (35%), следван от Гърция (32%) и Кипър (31%).

Люксембург отчита най-ниските нива на свръхквалификация като цяло през 2019 г., независимо от гражданството на работниците; с 4% за свои граждани, 5% за граждани на други държави-членки на ЕС и 8% за граждани извън ЕС.

За пет страни – България, Румъния, Унгария, Словакия и Хърватия Евростат няма данни нито за работещи от ЕС, нито за наети от трети страни.

Най-големите разлики между нивата на свръхквалификация за наети от държави извън ЕС и местни граждани са регистрирани в Италия (49,6 процентни пункта) и Гърция (45,3 процентни пункта). Литва пък е единствената държава-членка, където процентът на свръхквалификация за граждани извън ЕС е по-нисък от този за литовските граждани.

Жените са по-склонни да бъдат свръхквалифицирани от мъжете

Що се отнася до сравнението по възрастови групи, нивата на свръхквалификация за местни наети или от други държави от ЕС обикновено са по-високи сред по-младите (на възраст 20-34 години), отколкото по-възрастните (на възраст 35-64 години) ) хората, докато ситуацията за гражданите извън ЕС е обърната.

*
Визират се тези с висше образование (с ниво 5-8 по международната стандартна класификация на образованието (ISCED)), както и професии, за които не се изисква висше образование (групи 4-9 по международната стандартна класификация на професиите (ISCO)




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"