fbpx

Газ и меко време в Европа – надежда за зимата: реакция на икономическите индекси

През ноември икономическите индекси Sentix* изненадват от позитивна гледна точка. Общият индекс се повишава със 7,4 пункта до -30,9 пункта. Индексът на очакванията също се върна от -41,0 до -32,3, най-високото ниво от юни 2022 г., а индексът за текущата ситуация в еврозоната също се повиши до -29,5 през ноември от -35,5 през октомври.

Сравнимо развитие може да се отчете за Германия. Тук очакванията нарастват до -32 пункта, най-добрата стойност от юни. Основата за тези сигнали за облекчаване е компромисът с ядрената електроцентрала в Германия, както и меките октомврийски температури, които напълниха хранилището на газ доста повече от целта за ноември, коментират от Sentix.

В международен план показателите също се подобряват в по-голямата си част. В САЩ пазарът на труда продължава да се противопоставя на световната икономика и повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв. Регионът Азия и Япония, от друга страна, е извън тези граници, като Китай изглежда трябва да отдаде дължимото на политиката си за нулев ковид

Повишаването на общия индекс до -30,9 все още не е сигнал за обръщане на тенденцията, но позитивният тренд на стойностите на ситуацията и очакванията показва колко чувствително инвеститорите реагират в своите икономически очаквания на сигнали от енергийния пазар. Защото това е причината за обнадеждаващите промени, изтъкват от Sentix.

Октомври показа по-високи температури от обичайното и това означава, че газовите хранилища в Германия например са пълни до горе, повече от очакваното за ноември. В отговор, цените на газа на спот пазара се сринаха, а притесненията за катастрофален недостиг на газ избледняват.

В еврозона икономическите данни на sentix показват положителна реакция на облекчаването на ситуацията на европейските пазари на газ и електроенергия по отношение на ситуацията (+6 пункта до -29,5 пункта) и очакванията (+8,7 пункта до – 32,3 точки). Докато в случая с електричеството компромисът за продължаване на работата на три атомни електроцентрали в Германия, планирани за затваряне, беше посрещнат с облекчение, мекото време доведе до значително облекчаване на газовия пазар.

Средните температури през октомври са значително по-високи от предходните години. Това от своя страна означава, че газът трябва да бъде изтеглен от германските газови хранилища само в един ден през октомври. В резултат на това нивото на запълване в началото на ноември вече е почти 100% и по този начин е ясно над целевите стойности, посочени в аварийния план за газ за този момент.

В същото време от sentix коментират, че много скъпо закупените запаси и количествата газ, придобити за доставка, сега са в складовете и дори трябва да бъдат продадени отново на спот пазара на цени като преди украинската криза. От икономическа гледна точка кампанията „пълно съхранение през ноември“ следователно е доста неудачна сделка, но с толкова добре запълнени хранилища изглежда все по-малко вероятно тази зима да има опасен недостиг на газ. Така че поне по въпроса за сигурността на доставките е направено подобрение. Благодарение на времето, подчертава агенцията.

Изтъква се, че решението на ЕЦБ да повиши отново основните лихвени проценти със 75 базисни пункта е имало относително малко влияние върху текущата ситуация относно данните. Досега не са наблюдавани незабавни отрицателни последици. Напротив, изтъкват от Sentix – банките вероятно потриват ръце, защото докато получават по-високи лихвени проценти за депозитите си в ЕЦБ, клиентите им досега изобщо не са се възползвали от по-високите лихви на ЕЦБ. Това разширяване на лихвения марж обаче е не само добро, но вероятно също е необходимо. Няма никакво съмнение, че рискът от неизпълнение на заеми както търговски, така и за недвижими имоти, в момента нараства значително. Много от проблемните развития просто се случват по-бавно от обикновено в настоящия цикъл. Но посоката е ясна. Покачващи се лихвени проценти, слаба икономика – това е взривоопасна комбинация, обобщава анализът.

*Сред водещите в Европа компании, анализиращи настроенията и поведенченските финанси




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"