fbpx

Газохранилищата в Европа с рекордна за края на зимата запълненост

„На 31 март, когато приключи зимният отоплителен сезон, газохранилищата в Европа са били запълнени над 58 %. Това е най-високото рекордно равнище към този момент от годината“, се казва в изявление на комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, разпространено от Еврокомисията.

По думите й, тези високи равнища на съхранение са резултат от успешната ндиверсификация на енергийните доставки, усилията на гражданите и предприятията за намаляване на търсенето на газ и инвестициите ни в енергия от възобновяеми източници — трите стълба на нашия план REPowerEU.

Според Симсон високото равнище на съхранение на газ в Европа означава, че пазарите стават все по-стабилни, цените се връщат около равнищата отпреди войната и Европа може да започне да се възстановява с увереност за отоплителния сезон през следващата зима.

Сред мерките, предложени от Комисията, бе и целта държавите членки да запълват газохранилищата до 90 % капацитет до 1 ноември всяка година. Тъй като на 1 април газохранилищата в ЕС са пълни с над 58 %, сега навлизаме в сезона на инжектиране с най-високо регистрирано ниво на съхранение. Европейските оператори също така са съхранили 2 милиарда кубични метра газ (млрд. куб. метра) в украинските хранилища, което осигурява допълнителна сигурност за Европа и подкрепя нашите партньори. Това високо равнище на съхранение на газ дава възможност на ЕС да постигне целта от 90 % на 1 ноември 2024 г. и да навлезе в зимата на 2024/2025 г. добре подготвена. Това също така ще облекчи натиска върху цените на газа по време на сезона на запълване на хранилищата.

От ЕК обобщават още, че делът на вноса на руски газ в Европа е намалял от 45 % през 2021 г. на 24 % през 2022 г. и допълнително на 15 % през 2023 г., като се отбелязва, че тази низходяща тенденция трябва да продължи.

Данни за вноса за периода 2021—2023 г. на природен газ (тръбен и втечнен)

Изтъква се още, че европейците са намалили търсенето на газ с почти 20 %, което позволи да се пестят повече от 107 млрд. куб. метра газ през последните 18 месеца.

А увеличеният дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс дава възможност за замяна еквивалента на 24 млрд. куб. метра руски газ през 2022 г. и 2023 г.

Благодарение на това увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници и възстановяването на производството на ядрена енергия и водноелектрически централи, емисиите на CO2 на ЕС, свързани с енергийния сектор, намаляват с 24 % през 2023 г. в сравнение с 2022 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"