fbpx

Германия няма намерения да пуска „Северен поток 2“

Германското правителство изключва възможността да разреши пуска на „Северен поток 2“, за да регулира ситуацията с недостига на газ в страната. Това заявява, цитиран от ТАСС, официалният представител на кабинета Щефан Хебещрайт.

По думите му, Германия я чакат трудни месеци, като съкращаването на руските газови доставки е предизвикателство за всички.

Припомняме, Газпром рязко намали подаването по „Северен поток 1“, мотивирайки се с най-различни причини.

Ясно е, че ние твърдо стоим на страната на Украйна и ще подкрепяме санкциите, договорени в ЕС и международната общност. Ясно е също, че пускането на Северен поток 2 не е разрешено и няма да бъде разрешено в момента“, изтъква Хебещрайт. Той добавя, че този газопровод няма да бъде използван в контекста на действията за търсене на изход във връзка с недостига на природен газ.

В същото време в Германия някои партии като „Алтернатива за Германия“ и Лявата партия, се обявяват за пускането на „Северен поток 2“. Това се подкрепя и от някои политици по места, както и от бившия канцлер Герхард Шрьодер.

Газопроводът, минаващ по дъното на Балтийско море, бе готов още в края на 2021 година и оставаше да получи зелена светлина от германските регулаторни органи. Берлин обаче спря този процес след нахлуването на Русия в Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"