fbpx

Щетите за ЕС от търговска война с Китай – 6 пъти по-големи от Брекзит

Германия ще се сблъска с разходи, почти шест пъти по-високи от Брекзит, ако тя и Европейският съюз изключат Китай от своите икономики, прогнозира проучване на института Ifo, цитирано от Ройтерс.

Най-големите губещи от търговска война с Китай биха били автомобилната индустрия с 8,47% загуба на добавена стойност, производителите на транспортно оборудване с 5,14% загуба и машиностроенето с 4,34% загуба, изтъкват от Ifo.

Авторите на проучването, поръчано от индустриалната асоциация vbw, заявяват, че компаниите трябва да се насочат към други страни, за да намалят зависимостта от определени пазари и авторитарни режими.

Целта на икономическата политика на Германия и ЕС трябва да бъде „да се установят стратегически партньорства и споразумения за свободна търговия с нации с подобно мислене като САЩ“, казва съавторът Флориан Дорн.

Анализът симулира пет сценария, включително отделяне на западните икономики от Китай, съчетано с търговско споразумение между ЕС и Съединените щати.

Въпреки че подобно споразумение може да смекчи ефектите от търговска война с Китай, то няма да ги компенсира напълно. По-скоро това ще доведе до нетните разходи за търговска война, приблизително равни на очакваните разходи за Брекзит, казва Ifo.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"