fbpx

Германия спира рейнския въгледобив 8 години предсрочно

Германската компания RWE, вторият по големина производител на електроенергия в страната, обяви, че иска да се откаже от въглищата осем години по-рано от предвиденото. Това ще позволи да се спестят 280 млн т CO2, изтъква министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от France 24.

RWE, която от дълго време е един от най-големите замърсители с CO2 в Европа, обяви, че възнамерява да спре производството на електроенергия от въглища в Рейнския въгледобивен басейн до 2030 г., което е с 8 години по-рано от заложеното в плановете ѝ.  

Ще сложим край на производството на електроенергия от лигнитни въглища през 2030 г., т.е. два пъти по-скоро от предвиденото“, каза мениджърът на RWE Маркус Кребер по време на пресконференция.

Това решение идва във време, когато правителството на Олаф Шолц, което иска да бъде в челните редици в осъществяването на енергийния преход в Европа, е принудено временно да продължи работата на няколко въглищни електроцентрали, за да се справи с енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Но фактът, че няколко електроцентрали остават в експлоатация до пролетта на 2024 г., не поставя под въпрос целта, с която коалицията се е ангажирала, а именно спирането на използването на въглищата до 2030 година.

Съобщението направено от RWE има за цел да отрази желанието на социалдемократическия канцлер, който управлява заедно със „зелените“ и либералите, да се придържа към набелязания график. Енергийната криза, свързана със спирането на доставките на руски газ, което предизвика рязък скок на цените, „приковава цялото ни внимание“, но „структурната криза на нашето време със сигурност е глобалното затопляне“, подчертава Робърт Хабек.

Спестяване на 280 млн. т СО2

По-конкретно, три електроцентрали на въглища с мощност от 1000 MWh всяка ще бъдат затворени до края на десетилетието в провинция Северен Рейн-Вестфалия (RNW), регион в западната част на страната, който редовно е мишена на активни действия от страна на активисти на различни екологични организации срещу разширяването на огромните открити въглищни рудници.

Това ще позволи икономията на 280 млн т CO2, уточни министърът на икономиката и екологията Робърт Хабек по време на същата пресконференция.

В този смисъл жителите на Лютцерат, община в Рейнския въгледобивен басейн, която от дълго време е заплашена от изчезване, за да се осигури разширяването на съседния открит рудник Gazrweiler, в крайна сметка ще могат да запазят населеното си място, заяви министърът на икономиката на провинция Северен Рейн-Вестфалия Нона Найбаур.

Междувременно електроцентралите на RWE ще спомогнат за гарантиране на сигурността на електроснабдяването в най-голямата икономика в Европа, силно зависима досега от руския газ. Две електроцентрали на RWE, работещи с лигнитни въглища, всяка с мощност от 600 мегавата, ще останат в експлоатация до 2024 г., въпреки че, според първоначалните планове, трябваше да преустановят работа в края на 2022 година.

По-бързият отказ от въглищата може да бъде осъществен, ако успеем да ускорим изграждането на мрежите от възобновяемите източници“, добавя Маркус Кребер, чиято компания, която често е поставяна в челните редици на най-големите замърсители в Европа през последните години, прави завой към чистите енергийни източници .

RWE иска да инвестира повече от 50 милиарда евро в света до 2030 г., за ускоряване на енергийния преход. От тях около 15 милиарда евро са предвидени за инвестиране в Германия, обясняват от компанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"