fbpx

Германският експорт посреща без особени надежди 2023-та

Германските търговци имат скромни надежди за следващата година, очаквайки проблеми при основните клиенти в Китай поради увеличаващите се COVID инфекции и покачващите се цени, което кара купувачите в САЩ да бъдат предпазливи, заявяват пред Ройтерс от Германската федерация за търговия на едро и външна търговия .

Съединените щати и Китай са най-важните търговски партньори на Германия.

Няма да има спад в износа през 2023 г., но не можем да очакваме и рязък ръст“, казва президентът на BGA Дирк Йандура в интервю за агенцията.

След като Пекин се отказа от политиката си за нулев COVID в началото на този месец, вирусът се разпространява до голяма степен неконтролирано в страната с 1,4 милиарда население. Въпреки че се очаква китайската икономика да отбележи рязък отскок по-късно през следващата година, тя ще е в тежък период през следващите седмици и месеци, тъй като работниците все повече се разболяват.

Ние също сме притеснени за САЩ – казва Йандура – Отново имаме по-силно евро поради повишението на лихвените проценти на ЕЦБ. Това няма да стимулира износа.“

Той добавя, че по-високите лихвени проценти вече оказват влияние в Съединените щати, където те са се повишили допълнително, особено в строителната индустрия.

Припомня се, че за да укротят растящата инфлация, Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ повишиха лихвените проценти с най-бързия темп от десетилетия и се очаква и двете да направят повече през следващата година.

Германските износители не успяха да обработят напълно всички поръчки през последните месеци поради недостиг на доставки, изтъква още президентът на BGA. Това ги оставя с добре попълнени книжа с поръчки и очакваното облекчаване на проблема с доставките трябва да създаде ефект на догонване.

Германският износ вероятно се е увеличил с двуцифрен процент през 2022 г., главно благодарение на по-високите цени, докато обемът на стоките е нараснал, но с „ниски едноцифрени числа“, посочва Йандура.

Миналата година износът има ръст 14%, а вносът е нараснал със 17%, намалявайки търговския излишък на Германия за пета поредна година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"