fbpx

Глътка въздух за пазара на торове

Пазарът на торове си отдъхна. През май цените спряха рязкото си покачване, но те все още остават твърде високи.

Цените на всички спряха да растат, независимо дали става дума за азотни торове, които се произвеждат от природен газ или за калиеви торове, пише RFI.

Страхът от дефицит в началото на войната в Украйна, който доведе до рязък скок на цените, вече е далеч в миналото. „Мислех, че повече няма да има руски продукти на пазара“, споделя един търговец, „но в крайна сметка доставките не спряха“. Руските диамониев фосфат, моноамониев фосфат и поташ (калиев карбонат) вече практически не се внасят в Европа. Но те захранват в изобилие индийския и бразилския пазар.

Ниско сезонно потребление

Това задържане, дори известно намаляване на цените, е повлияно също така от очакваното повишаване на предлагането. Най-големият северноамерикански производител Nutrien обяви намерението си да увеличи производството на поташ с 1 млн. т до края на годината, което представлява ръст от 20% в сравнение с 2020 година. Декларираната цел е до 2025 г. производството да се увеличи с 40% и да достигне 18 млн. тона.

Същевременно се наблюдава постепенно увеличаване на предлагането на китайски торове на пазара. Това се дължи на облекчаването през последните седмици на ограниченията върху износа. Като се има предвид делът на Китай на пазара, това е знак, който не може да бъде пренебрегван.

Задържането на цените се дължи и на намалялото търсене. Причината за това е сезонното потребление на торовете. Очаква се през септември-октомври то отново да се засили в северното полукълбо. Цените на амоняка в момента обаче са такива, че не предполагат намаляване на търсенето.

Цените ще останат високи поради несигурността в сектора

Въпреки всичко цените отават високи. Те се утроиха през последните 18 месеца още преди руската офанзива. И би трябвало да останат на тези равнища, според френското министерство на земеделието. Причините за това са продължаващата несигурност на доставките и конфликтът в Украйна, който се отразява на цените на газа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"